Jak kočka vyjádří, že vás má opravdu ráda?

Jak kočka vyjádří, že vás má opravdu ráda?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Kočky vyjadřují náklonnost k lidem několika způsoby
  • Oblibu u daného člověka projevují otíráním o nohy či vzpřímeným ocasem
  • Pomalým mrknutím ukazují důvěru, úzký vztah poznáte tak, že si na vás lehne

Pes byl vždy považován za nejlepšího přítele člověka, který by pro něj udělal cokoliv – jak je to ale s kočkami, mají své majitele vůbec rády? Nový výzkum podle theconversation.com naznačuje, že i kočky vyjadřují své city, jen trochu jinak. Před domestikací žily většinou osamoceně, a tak se sociální vztahy začaly budovat později, než tomu bylo u již zmíněných psů. Pokud však jste majitelem kočky, poznáte z jejího chování, co si zrovna myslí.

Kočky projevují náklonnost i lásku ke svým majitelům několika způsoby, které můžete i vy doma u svého mazlíčka pozorovat. Kočky se totiž k vám chovají stejně jako ke svým kočičím kamarádům a jejich náklonnost k lidem je také ovlivněna zkušenostmi z dob, kdy byly ještě koťaty. Pokud tedy vlastníte kočku z útulku, nebo jste ji zachránili z ulice, možná jí bude trvat delší dobu, než vám lásku projeví.


Kočky mají velmi dobrý čich, který používají pro identifikaci. Pokud si o vás kočka tře hlavu nebo bok, ve skutečnosti vám projevuje přátelství. A to platí jak u vaší kočky, tak i u zcela cizí. Dalším znamením, že vás má kočka ráda, je způsob, jakým vás zdraví. Přichází k vám s ocasem ve vzpřímené poloze? Tak vězte, že tím ukazuje náklonnost. To stejné platí, pokud si ocas omotá okolo vašich lýtek. V případě, že k vám má maximální důvěru, uvidíte ji převalovat se na zádech, případně do vás bude narážet hlavou – tady ovšem dávejte pozor, převalování na zádech není pokyn k podrbání břicha, to kočky moc rády nemají.

Pokud vám někdy přijde, že na vás kočky mrkají, není to jen pocit – výzkum ukázal, že pomalé mrknutí je spojováno s důvěrou, spokojeností a oblibou. Pokud jim pomalé mrknutí oplatíte, bude to pro ně znamenat opětování těchto citů. Naopak, pokud je kočka nervózní a nachází se ve společnosti cizích lidí, moc nemrká a má vyvalené oči. A pokud za vámi kočka přijde a lehne si vám na klín, začne oblizovat ruku/obličej, je to projev úzkého a vřelého pouta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze