Jak nejlépe umýt ovoce a zeleninu od pesticidů?

Jak nejlépe umýt ovoce a zeleninu od pesticidů?
Fotografie: unsplash.com
  • Všeobecně platí, že stačí umýt potraviny pečlivě vodou
  • Ovoce a zeleninu můžete také opláchnout v roztoku octa nebo jedlé sody
  • Není dobré jídlo ve vodě dlouze namáčet, jelikož odplavíte vitaminy

Umývání ovoce a zeleniny, kterou jsme koupili v obchodě, je naprosto běžné. Poslední dobou se ale zejména na sociálních sítích šíří nejrůznější videa, jak co nejlépe dostat veškeré pesticidy z ovoce a zeleniny. Doposud jsme byli zvyklí, že nám k očištění stačila voda, nyní se prodávají i nejrůznější čističe na ovoce a zeleninu. Jakým způsobem tedy co nejlépe potraviny očistit?

Voda je základ

Za prvé je potřeba se nesoustředit pouze na umytí jídla, ale i vašich rukou, které s potravinou přicházejí do styku. Pokud nemáte umyté ruce, nemůže být čistá ani potravina. Ovoce a zeleninu před použitím určitě omyjte alespoň vodou a pokud se jedná o potraviny jako okurek, brambory, mrkev a další, před konzumací je oloupejte. Pro očištění také můžete podle Ministerstva zemědělství použít kartáček, který je určený přímo na zeleninu.

Všeobecně voda pro omytí stačí. V rámci Evropské unie máme přísná pravidla pro používání pesticidů. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je také dobré zeleninu omýt ještě před oloupáním, aby se případné nečistoty nepřenesly ze slupky.

Loupání cukety

Jedlá soda, ocet i přírodní sprej

Omytí ovoce a zeleniny můžete provést i důkladněji, nejvíce se doporučuje jedlá soda. Podle americantestkitchen.com stačí 2 čajové lžičky na 1 litr vody. Ponořením potraviny do tohoto roztoku na 30 sekund a následným propláchnutím v čisté vodě ji zbavíte nečistot i pesticidů. To stejné můžete udělat i s octem v poměru vody a octa 3:1.

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete si zakoupit speciální čistič na ovoce, který slibuje odstranění špíny, pesticidů i těžkých kovů. U nás již běžně tyto přípravky koupíte, a navíc jsou nezávadné a nezanechávají na potravinách žádnou pachuť. Koupíte je ve formě sprejů i tekutých mýdel.

Pozor na vitaminy rozpustné ve vodě

Při umývání je potřeba myslet na důležitou věc – většina ovoce a zeleniny obsahuje vitamíny, které jsou rozpustné ve vodě, zejména pak vitamin C. Pokud necháte potraviny namočené ve vodě společně s jedlou sodou či octem, je potřeba myslet na to, že čím déle jsou ponořeny ve vodě, tím více vitamínů se do ní rozpustí. Společně s nečistotami a pesticidy vám tak do odpadu odplují i vitamíny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze