Do lednice nebo ven? Správné skladování ovoce a zeleniny jim prodlouží čerstvost

Do lednice nebo ven? Správné skladování ovoce a zeleniny jim prodlouží čerstvost
Fotografie: unsplash.com
  • Brambory, cibuli ani česnek bychom v lednici uchovávat neměli
  • Nepatří tam ani rajčata a nezralá jablka, banány, meruňky či kiwi
  • Naopak bez lednice se neobejdou jahody, borůvky, saláty a zralé ovoce

Ovoce a zelenina jsou nepostradatelné potraviny, které všichni kupujeme domů. Ať už jde o základní potraviny jako jsou brambory, cibule nebo česnek, anebo o sezónní jídlo jako jsou meloun, hrášek, meruňky, švestky a další. Každá potravina se jinak rychle kazí a každá potřebuje jinou teplotu pro co nejdelší uchování čerstvosti. Mnoho z nás má zažité od rodičů skladování určitých potravin, aniž bychom o tom přemýšleli, ale některé ovoce či zeleninu můžeme dávat do lednice úplně zbytečně.

Co do lednice nepatří?

Do lednice rozhodně nepatří brambory, které by se měly uchovávat v temnu a chladu. Ne každý má možnost uchovávání potravin ve sklepě nebo špíži, pokud je toto i váš případ, mějte je uložené alespoň na tmavém místě, a ne v igelitovém sáčku. Neskladujte je zároveň s cibulí a česnekem, jelikož brambory dle marthastewart.com uvolňují ethylen, což může způsobit jejich vyklíčení. Cibuli ani česnek do lednice nedávejte, pokud nejsou už oloupané a nakrájené. V tomto případě je ale potřeba je pořádně zabalit, jelikož od nich mohou načichnout ostatní potraviny.

Rajčata – asi nejvíce sporná potravina řadící se mezi ovoce. Rajče je hodně vodnaté, proto nás láká dávat jej do lednice, aby nezačalo plesnivět. Jenže problém je, že v lednici nedokáže dozrát, a právě v tomto období v obchodech koupíme většinou rajčata ne příliš zralá. Pokud je vložíme do lednice, ztratí chuť a mohou zmoučnět. Rajčata je nejlepší mít na světlém místě, kde mohou dozrávat a rozvine se tak i jejich chuť.

ovoce

Do lednice bychom neměli podle delish.com dávat ani bazalku (pokud máme jen stonky). Její stonky bychom měli dát do vody a mít ji na lince, a nepatří tam ani nezralé ovoce jako je banán, avokádo, kiwi, meloun, meruňky, broskve či jablka. Zralé ovoce naopak do lednice dejte. Neutrální je pak okurek a paprika, kde záleží na jejich využití. Okurek v lednici může navlhnout a v tom případě během několika dní začne plesnivět. Při pokojové teplotě ale zase začne vadnout a „gumovatět“. Paprika v lednici déle vydrží čerstvá, ale při pokojové teplotě si zachová lepší strukturu a je více křupavá.

Co uchovávat vždy v lednici?

V chladu je potřeba udržovat veškeré bobuloviny – borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz a další. Pokud tyto potraviny nedáte do lednice, velmi rychle začnou plesnivět. A ve chvíli, kdy je plesnivá jen jedna malina, můžete je vyhodit všechny, jelikož plíseň je v celém balení, jen ji ještě nevidíte.

Co se týče kořenové zeleniny jako je mrkev, celer a petržel, můžete je nechat v lednici, nebo skladovat na temném chladném místě. Pokud chcete, aby vám v lednici déle tato zelenina vydržela, je dobré ji dát do sklenice s vodou nebo alespoň zabalit do namočené papírové utěrky.

Do lednice také podle hisense.com patří veškerá listová zelenina jako je špenát, kapusta, saláty apod. V nižších teplotách udržujte také zralé citrusy, jelikož vydrží v lednici déle. Do lednice dávejte ovoce i zeleninu vždy do určených přihrádek, tedy do spodních šuplíků, kde je větší chlad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze