Pravidlo pěti vteřin: jsou potraviny zvednuté z podlahy opravdu nezávadné?

Vyvracíme nejčastější mýty
Pravidlo pěti vteřin: jsou potraviny zvednuté z podlahy opravdu nezávadné?
Fotografie: unsplash.com
  • Princip spočívá v tom, že pokud do pěti sekund zvednete jídlo ze země, nestačí se na něj bakterie dostat
  • Bohužel tomu tak není, choroboplodné zárodky se na jídlo dostanou ihned při kontaktu
  • Záleží ale i na druhu potraviny a povrchu podlahy

Znáte takzvané pravidlo pěti vteřin? Nejspíše jste o něm už někdy od někoho slyšeli, nebo jej sami používáte. Princip spočívá v tom, že pokud jídlo spadlé na podlahu do pěti sekund seberete, můžete ho ještě bezpečně sníst. Otázkou však zůstává, zda opravdu daných pět sekund zabrání bakteriím, aby se na jídlo dostaly. Jak to tedy s tímto pravidlem ve skutečnosti je?

Odpověď nejspíše znáte…

Kde se tohle pravidlo vzalo, nikdo z nás netuší, nejspíše šlo o výmluvu, proč je v pořádku sníst jídlo ze země. Jedno je ale jasné – pět vteřin, ani následné ofoukání jídla vás před případnou kontaminací nezachrání. Na toto pravidlo byla provedena studie již v roce 2006, při které bylo zjištěno, že bakterie dokáží přežít i několik týdnů na suchých površích a křížovou kontaminací se dostanou na potraviny. Navíc u bakterií, které způsobují průjem nebylo potřeba čekat ani daných pět sekund – jídlo bylo kontaminováno prakticky okamžitě.

To, kolik choroboplodných zárodků se na potravinu do pěti sekund dostane, záleží na druhu jídla. Studie z roku 2016 zjistila, že nejlépe na sebe nabalují bakterie vlhké potraviny, v tomto případě se jednalo o meloun. Sušší potraviny jako chleba či gumové bonbóny na tom byly o poznání lépe. Záleží ale také na povrchu, na které jídlo upadne, jelikož například koberec udržuje více bakterií než pravidelně čištěná laminátová podlaha.

Sušenky rozházené na podlaze

Při používání tohoto pravidla stačí používat selský rozum. Pokud vám doma upadne na podlahu sušenka, pravděpodobně se vám nic nestane, když ji zvednete a sníte. Pokud ale vypadne dítěti bonbon na koberec, nebude nejvhodnější jej strkat zpátky do pusy i s chlupy z koberce. Stejně tak si nebudete vracet do hrnce vylitou polévku se všemi drobky na podlaze.

Kdo by se měl tomuto pravidlu vyvarovat?

I když vám může být někdy líto jídlo vyhodit, je to rozhodně lepší řešení než následná léčba. Podle healthline.com je nejlepší zapomenout na pravidlo pěti vteřin ve chvíli, kdy jde o velmi malé děti, starší a nemocné lidi, těhotné ženy a osoby s narušeným imunitním systémem. I když doma pravidelně uklízíte, může se stát, že se na podlaze objeví zárodky salmonely, noroviru způsobující akutní střevní potíže, či stafylokoka. Lidé se sníženou imunitou se tak mohou takovým jídlem přiotrávit a pociťovat příznaky jako jsou nevolnost, zvracení, zimnice, bolest hlavy, průjem a bolest břicha.

Bakterie jsou všude

Ať už toto pravidlo používáte, nebo jste jeho odpůrcem, je jasné, že bakterie a viry jsou všude kolem nás. Je tedy vždy důležité myslet na to, jak zacházíte s jídlem, které jíte a také jak jej uchováváte. Pokud jde o podlahu u vás doma, sami nejlépe víte, jak často ji umýváte. Nezapomínejte ale ani na domácí mazlíčky, zejména tedy psy, kteří mohou na svých packách nechtěně donést nejrůznější bakterie a viry.

Sbírání jídla ze země venku je pak již pouze pro odvážlivé jedince. Nezapomínejme na jednu důležitou věc – bakterie ani viry nevidíme, a tak pouze na základě pohledu nemůžeme soudit, zda je zvednuté jídlo v pořádku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze