Jak v horkých dnech udržet domácí mazlíčky v chladu?

Jak v horkých dnech udržet domácí mazlíčky v chladu?
Fotografie: unsplash.com
  • Důležitá je možnost schování se do stínu a přísun vody
  • Pro okamžité ochlazení je možné položit na zem mokrý/zmražený ručník
  • Zvíře můžete také postříkat vodou, pokud nemá příliš hustou srst

Teploty v létě každoročně šplhají až ke 40 °C a jsou náročné jak pro lidi, tak pro naše domácí mazlíčky. Nejvíce jsou v těchto horkých dnech ohroženi psi, se kterými musíme chodit na procházky, ale může dojít i k přehřátí kočky, jež se může pohybovat pouze doma. Abychom svým čtyřnohým kamarádům od horka ulevili, můžeme pro ně udělat několik maličkostí, které pomohou k tomu, aby k přehřátí vůbec nedošlo.

Stín a dostatek vody

Pokud se pohybujete venku, je potřeba, aby měl pes možnost lehnout si do stínu a dostal napít. Určitě tedy není vhodné, abyste s ním šli za slunečného dne do města, kde je pouze rozpálená dlažba, bez možnosti schování se do stínu. Pokud už nemáte jinou volbu, nezapomeňte na vodu, kterou mu pravidelně nabízejte. Pokud do lahve přidáte několik kostek ledu, vydrží déle studená a pes se podle doglab.com lépe zchladí. I doma můžete led do misky s vodou přidat.

Mokrý ručník a ledové hračky

Psi ani kočky se nepotí jako lidé, s tím je potřeba podle preventivevet.com počítat. Psi se ochlazují nejvíce pomocí dýchání s vyplazeným jazykem a také pomocí polštářků tlapek. Kočky se ochlazují taktéž pomocí polštářků na packách, ale potí se například i kolem tlamy a konečníku. Pro ochlazení organismu je tak dobré namočit, případně dát do mrazáku ručník a položit jej na zem, aby si na něj mohlo zvíře lehnout. Pozor! Určitě své mazlíčky do ručníku nebalte, mohli byste jim více uškodit než pomoci. Má váš pes rád gumové hračky? Dejte je do mrazáku než půjdete ven, hračka ho pak bude příjemně chladit.

kočka

Postříkání vodou

Pokud se nenacházíte zrovna u vody, kde by si mohl váš pes zaplavat, postříkejte ho alespoň vodou. U majitelů koček tuto možnost necháme na vlastním zvážení, jelikož ne příliš mnoho koček má vodu rádo a postříkáním bychom jim způsobili akorát stres, ze kterého by se potily ještě více. Namočení zvažte také u psů s dlouhou/hustou srstí, jelikož namočením srst ztěžkne a může teplo na kůži naopak zadržovat. To se děje zejména ve dnech, kdy je bezvětří či vyšší vlhkost. V tomto případě je lepší namočit pouze packy nebo hrudník.

Co rozhodně ne

V případě, že máte psa venku v boudě, určitě ji nenechávejte na slunci, kdy se vevnitř teplota ještě zvedá. Nenechávejte žádné zvíře uvnitř auta, a to ani na 5 minut. V létě stačí opravdu málo, aby teplota uvnitř auta dosahovala vysokých teplot. Pokud potřebujete psa na chvilku přivázat, přivažte ho do stínu, nejlépe do trávy a tak, aby se mohl dostatečně pohybovat. A pokud zaznamenáte na vašem zvířeti příznaky úpalu či úžehu, určitě neváhejte s návštěvou veterináře, jelikož v některých případech může jít i o život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze