Na Marsu bylo zaznamenáno doposud největší zemětřesení

Na Marsu bylo zaznamenáno doposud největší zemětřesení
Fotografie: NASA
  • InSight zaznamenal na Marsu zemětřesení o síle pěti stupňů
  • Jedná se o největší zemětřesení, které bylo zaznamenáno mimo naši planetu
  • InSight přistál na Marsu v roce 2018 a je vybaven vysoce citlivým seismometrem

Přistávací modul NASA InSight zaznamenal 4. května na povrchu Marsu zemětřesení o síle 5 stupňů. To představuje doposud nejsilnější zemětřesení, které bylo kdy zaznamenáno mimo Zemi. Předchozí zemětřesení mělo sílu 4,2 stupně a zaznamenáno bylo v srpnu minulého roku. InSight detekoval za dobu, co je na Marsu, více než 1 313 zemětřesení.

Tým a partneři NASA InSight právě obdrželi předběžná data z Marsu o tom, co je považováno za největší seismickou aktivitu, která byla kdy zaznamenána na jiné planetě! Předběžný odhad: zemětřesení velikosti 5. Musíme být trpěliví, protože týmy analyzují data,“ uvedl Thomas Zurbuchen, zástupce administrátora pro vědu NASA na Twitteru. InSight se aktuálně nachází na části Marsu, která vstupuje do zimy. Ve vzduchu se tak vzhledem k víření nachází více prachu, který zakrývá solární panely a v případě spuštění nouzového provozu kosmická loď pozastaví veškeré funkce kromě nejdůležitějších. To by mohlo další zkoumání zdržet.


Pokud by šlo o zemětřesení na Zemi, 5 stupňů Richterovi stupnice by nepředstavovalo žádný velký problém. Podle NASA je však Mars tektonicky mnohem klidnější a zemětřesení o síle pěti stupňů představuje opravdu silné otřesy.

InSight byl vyslán na Mars v listopadu 2018, vybaven je vysoce citlivým seismometrem, který dodala francouzská vesmírná agentura (CNES), aby mohl zkoumat nitro planety. „Toto zemětřesení určitě poskytne pohled na planetu jako žádné jiné. Vědci budou tato data analyzovat, aby se v nadcházejících letech dozvěděli nové věci o Marsu,“ řekl Bruce Banerdt, hlavní výzkumník InSight v laboratoři Jet Propulsion Laboratory NASA, která misi vede. Svou hlavní misi dokončil InSight na konci roku 2020, ale NASA misi prodloužila do prosince letošního roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze