Japonsko se stalo pátou zemí, která přistála Měsíci. Stav landeru je ale neznámý

Japonsko se stalo pátou zemí, která přistála Měsíci. Stav landeru je ale neznámý
Fotografie: JAXA
  • Lander při přistávání postupoval dle plánu
  • Po přistání však JAXA ještě nepotvrdila, zda se přistání podařilo
  • V landeru byly ještě dva malé rovery, zda byly vypuštěny, nebylo potvrzeno

Japonská kosmická agentura (JAXA) na začátku září úspěšně vypustila lander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), který několik měsíců směřoval k naší jediné přirozené družici. 25. prosince dosáhl oběžné dráhy Měsíce, kde setrval až do dnešního dne, kdy začal s klesáním na měsíční povrch.

V 16 hodin středoevropského času se začaly spínat trysky, které postupně naváděly lander na správné místo přistání. To bylo také jeho cílem – ukázat, že je možné i na takovou dálku přistát s přesností na 100 metrů. K přesnému přistání kromě trysek používal i laserový výškoměr, který mu zasílal data, jak vysoko nad povrchem se nachází.

V 16:20 středoevropského času SLIM přistál pravděpodobně na okraji kráteru Shioli. Jeho přistání však neproběhlo hladce. Ve chvíli, kdy měl být lander na povrchu Měsíce, JAXA nebyla schopna hladké přistání potvrdit. Na potvrzení, zda je kosmická loď v pořádku a zda přistála dle plánu, si budeme muset ještě počkat. JAXA nejdříve v živém vysílání uvedla, že vše sdělí na tiskové konferenci. Tu však prozatím neustále odkládá.


Ve chvíli, kdy se lander nacházel asi metr nad zemí, měl SLIM vypustit dva malé rovery. První rover Lev 1 má dvě širokoúhlé kamery, pomocí kterých se také bude spojovat se Zemí. Druhý rover Lev 2 je kulového tvaru a po měsíčním povrchu se bude pohybovat pomocí otáčení. Zda byly rovery úspěšně nasazeny, zatím nebylo agenturou potvrzeno. Lze však předpokládat, že JAXA bude následující dny poskytovat aktualizace z mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze