Stane se Japonsko pátou zemí, která přistane na Měsíci? Dívejte se živě

Stane se Japonsko pátou zemí, která přistane na Měsíci? Dívejte se živě
Fotografie: JAXA
  • Lander SLIM má přistát na Měsíci dnes v 16:20 SEČ
  • Živé vysílání JAXA spustí v 15:00 SEČ
  • Modul se pokusí přistát v kráteru Shioli s přesností na 100 metrů

Japonská kosmická agentura (JAXA) 7. září minulého roku vypustila měsíční lander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon). Ten se už zítra pokusí přistát na měsíčním povrchu. Pokud se tato mise podaří, Japonsko se stane pátou zemí, která úspěšně přistála na Měsíci. Lander bude směřovat do kráteru Shioli, kde by měl přistát s přesností na 100 metrů.

JAXA v poslední aktualizaci uvedla, že lander je připraven na sestup na měsíční povrch a byl nasměrován na kruhovou oběžnou dráhu, kde se bude nacházet ve výšce přibližně 600 km nad Měsícem. Od 15. ledna pozemní tým provádí postupný sestup a jakmile se kosmická loď bude nacházet 15 km nad povrchem, zahájí se postupné přistávání. JAXA bude přistání vysílat živě od 15:00 středoevropského času a přistání je naplánováno na 16:20.

Lander má ukázat, že je možné i na dálku přistát s velkou přesností, což bude důležité pro budoucí mise. „Vytvořením přistávacího modulu SLIM lidé udělají kvalitativní posun směrem k tomu, aby mohli přistát tam, kde chtějí, a nejen tam, kde je snadné přistát, jak tomu bylo dříve. Díky tomu bude možné přistát na planetách, které jsou ještě vzácnější než Měsíc,uvedla JAXA v popisu mise. Vývoj kosmické lodi SLIM stál přibližně 18 miliard jenů (2,8 miliardy korun). Samotný lander váží 200 kg, včetně paliva to při startu bylo 700 kg. Teď je váha o poznání menší, jelikož palivo bude zcela využito na manévry pro přistání.


Kosmická loď bude klesat rychlostí 1 700 metrů za sekundu. Pro správné přistání bude SLIM využívat i své přístroje. Mezi ně patří laserový dálkoměr, který bude měřit nadmořskou výšku. Pro hladké přistání je vybaven pěti nohami, které byly vytištěny na 3D tiskárně a jsou vyrobeny z hliníku. Uvnitř sebe veze dva malé rovery, které jsou vybaveny kamerami a poskytnou tak spojení se Zemí. Lander by pak měl na Měsíci fungovat jeden lunární den. Jakmile totiž nastane noc, přístroje přestanou ve velkému chladu pracovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze