Modul SLIM na Měsíci se po lunární noci probudil a navázal kontakt se Zemí

Modul SLIM na Měsíci se po lunární noci probudil a navázal kontakt se Zemí
Fotografie: JAXA
  • Kontakt s modulem JAXA potvrdila na sociální síti X
  • SLIM dosedl na měsíční povrch 19. ledna
  • Jeho přístroje dokázaly odolat teplotám až -130 °C

Japonskému lunárnímu modulu se podařilo téměř nemožné – přežil lunární noc, kdy teploty padaly až k -130 °C. SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) odstartoval ze Země 7. září minulého roku a jeho cesta na Měsíc byla tak delší než jiné mise. Podařilo se mu přistát 19. ledna v kráteru Shioli, kde zároveň demonstroval, že je schopný přistát s přesností na 100 metrů.

Při přistání však nebylo zcela jasné, zda se Japonsko opravdu stalo pátou zemí, která dosáhla povrchu Měsíce, jelikož lander hladké přistání nepotvrdil. I když se následně prokázalo, že SLIM dosedl, nemohl provádět vědecké práce, jelikož jeho solární panely byly natočeny na západ a nebylo tak možné modul dobíjet. Před lunární nocí se ale ze západní strany podařilo zachytit sluneční paprsky, a modul se tak 29. ledna probudil k životu.

Na konci ledna pak přešel SLIM do hibernace s tím, že se jej Japonská kosmická agentura (JAXA) pokusí následně oživit, i když původně k tomu nebyl předurčen. O to stejné se pokusila Indie při misi Chandrayaan 3, ta ale na rozdíl od Japonska neuspěla. JAXA na sociální síti X zveřejnila dnes informaci, že se jí podařilo komunikaci opět navázat a SLIM potvrdil obnovení provozu.


Minulou noc byl odeslán příkaz SLIM a obdržená odpověď byla potvrzující, že kosmická loď zvládla lunární noc a zachovala si komunikační schopnosti!“ uvedla JAXA na X s následnou informací, že komunikace byla po chvíli přerušena kvůli lunárnímu poledni, jenž způsobilo, že komunikační zařízení mělo příliš vysokou teplotu. Aktuálně tedy probíhají přípravy k obnovení provozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze