Japonsko úspěšně vypustilo přistávací modul k Měsíci

Japonsko úspěšně vypustilo přistávací modul k Měsíci
Fotografie: JAXA
  • Obě užitečná zatížení byla vypuštěna přesně podle plánu
  • Vesmírný dalekohled XRISM byl umístěn na oběžnou dráhu Země
  • SLIM je nyní na cestě k Měsíci, kde by měl za několik měsíců přistát

Dnes ráno, před druhou hodinou ranní, vypustilo Japonsko raketu H-IIA, na jejímž vrcholu byl měsíční lander a rentgenový vesmírný dalekohled. Start i následné oddělení obou kosmických lodí, proběhlo bez potíží. „Nosná raketa letěla podle plánu a bylo potvrzeno, že XRISM byl úspěšně oddělen od nosné rakety asi 14 minut a 9 sekund po startu a SLIM asi 47 minut a 33 sekund po startu,uvedla JAXA v aktualizaci mise.

Pokud půjde vše podle plánu, SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) se pokusí za několik měsíců přistát na měsíčním povrchu, což by znamenalo, že by se Japonsko přidalo k USA, Rusku, Číně a Indii, kteří již na jeho povrchu přistály. Lander má za cíl přistát v kráteru Shioli, a to s přesností na 100 metrů, což bude doposud to nejpřesnější přistání, o které se kdo na Měsíci pokusí.

SLIM

SLIM představuje malý lander, který měří 2,4 metru na výšku a 2,7 metru na šířku. Jeho váha je přibližně 700 kg, ale 70 % z toho podle space.com představují pohonné hmoty. Na oběžnou dráhu by se měl dostat za tři až čtyři měsíce, kde ještě nějakou chvíli pobude, než se pokusí přistát. S sebou nese i dvě sondy, které budou při přistání vystřeleny na povrch a budou moci monitorovat stav landeru a pořizovat snímky.


XRISM

Vesmírný dalekohled XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) bude pozorovat vesmír ve vysokoenergetickém rentgenovém světle z oběžné dráhy Země. Vznikl vzájemnou spoluprací mezi JAXA, NASA a ESA. „Rentgenová astronomie nám umožňuje studovat ty nejenergičtější jevy ve vesmíru. Obsahuje klíč k zodpovězení důležitých otázek v moderní astrofyzice: jak se vyvíjejí největší struktury ve vesmíru, jak se hmota, ze které se nakonec skládáme, distribuovala vesmírem a jak jsou galaxie utvářeny masivními černými dírami v jejich centrech,uvedl projektový vědec ESA pro XRISM Matteo Guainazzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze