Japonsko vypustilo špionážní satelit. Bude sledovat pohyb severokorejských raket

Japonsko vypustilo špionážní satelit. Bude sledovat pohyb severokorejských raket
Fotografie: JAXA
  • Satelit Optical-8 bude schopný pořizovat detailní snímky i ve špatném počasí
  • Japonsko družicový program zavedlo poté, co nad státem v roce 1998 proletěla severokorejská raketa
  • Kromě toho by měl satelit urychlit reakci na blížící se přírodní katastrofu

Japonsko dnes úspěšně vyneslo pomocí rakety H2A od společnosti Mitsubishi Heavy Industries Ltd. špionážní satelit Optical-8, který byl podle voanews.com úspěšně umístěn na oběžnou dráhu, odkud bude pořizovat snímky. Raketa odstartovala z vesmírného střediska Tanegashima, jež se nachází v jihozápadním Japonsku.

Vypuštěná optická družice bude schopna pořizovat detailní snímky Země, a to i při nepříznivém počasí. Špionážní satelit by měl poskytovat informace o pohybu na vojenských místech v Severní Koreji. Tento družicový program Japonsko zavedlo již v roce 1998, kdy přes jeho území proletěla severokorejská raketa. Dohromady chce na oběžnou dráhu vypustit 10 satelitů, které budou schopny včas varovat před možným odpalem raket.

Kromě toho by měl satelit zlepšit a urychlit reakci na blížící se přírodní katastrofy. Pro Japonsko jsou tyto informace důležité, jelikož jsou zde často zemětřesní. Naposledy zde bylo zaznamenáno teprve před několika dny a vyžádalo si více jak 200 obětí. „Vzhledem k tomu, že bezpečnostní prostředí obklopující Japonsko je stále závažnější, nejistější a rostou i rizika přírodních katastrof, jsou zpravodajské satelity klíčové pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, stejně jako pro účely reakce na katastrofy,“ uvedl vyšší úředník Cabinet Satellite Intelligence Center Hiroki Yasuda.


Raketa H2A má podle independent.com dvě pomocné rakety, které fungují na pevná paliva. Má také vysokou úspěšnost – 98 %. Po posledním selhání v roce 2003 má za sebou 42 dokončených startů. Raketa je však již zastaralá a Japonská vesmírná agentura se chystá na novou raketu H3, která byla vyvinuta od stejné společnosti. Její testovací let je naplánován už na 15. února.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze