Satelitní snímky ukazují obrovský rozsah nelegálního rybářského průmyslu

Satelitní snímky ukazují obrovský rozsah nelegálního rybářského průmyslu
Fotografie: Kla Aphimuk, unsplash.com
  • Satelitní snímky umožňují sledovat plavidla provádějící rybolov
  • Podle strojového učení je pak možné identifikovat jejich činnost a porovnávat je s plány
  • Data ukazují, že značná část rybolovu je nelegální nebo se odehrává v chráněných oblastech

Satelitní snímky nabízejí nečekanou perspektivu při pohledu na naši planetu. Už dávno neslouží jen k vojenské špionáži, ale v poslední době se dostává do popředí i jejich role při sledování změn životního prostředí. Od tajících ledovců, až po lesní požáry nebo nelegální těžbu. Tam všude jsou satelity schopny odhalit problémy, které by při pohledu zdola zůstaly utajeny. A platí to i o rybolovu, jak dokládá studie zveřejněná v časopise Nature.

Satelitní snímky a strojové učení nabízejí nový, mnohem podrobnější pohled na námořní průmysl, konkrétně na počet a činnost rybářských a dopravních lodí na moři. Ukázalo se, že jich je mnohem více, než by odpovídalo veřejně dostupným údajům.

Existuje automatizovaný identifikační systém (AIS), který se stále častěji zavádí po celém světě a který využívá transpondéry na palubách lodí k přesnému sledování činnosti, ale jeho použití není zdaleka univerzální. V důsledku toho jsou důležité údaje, jako například kolik plavidel v dané oblasti loví, kdo je provozuje a kolik ryb uloví, často nejasné, jedná se o změť místních, vlastních a vládou schválených čísel.

Fishing
Data ukazují, že čím blíže k rovníku, tím méně přesné jsou údaje o rybolovu.

Satelitní snímky nabízejí nový pohled na tuto hádanku. Rozsah tohoto odvětví i snímky, které ho dokumentují, jsou však obrovské. Naštěstí je tu strojové učení, které provádí miliony operací rozpoznávání a sledování plavidel, jež jsou nezbytné k přesnému sledování desítek tisíc lodí na moři v daném okamžiku. Vědci tak analyzovali dva petabajty orbitálních snímků z let 2017-2021, identifikovali miliony plavidel na moři a porovnali je s nahlášenými a známými souřadnicemi plavidel sledovaných prostřednictvím systému AIS.

...a ta čísla taky nesedí

Na základě údajů AIS přibližně 36 % rybolovné činnosti se odehrává v evropských vodách a 44 % v Asii. Satelitní údaje však toto zcela popírají a ukazují, že pouze 10 % rybářských plavidel se nachází v evropských vodách a neuvěřitelných 71 % v asijských vodách. Ve skutečnosti se zdá, že jen na Čínu připadá přibližně 30 % veškerého rybolovu na planetě.

Satelitní analýza však také ukázala pravidelnou přítomnost rybářských lodí v chráněných oblastech, jako jsou Galapágy, což je podle mezinárodního práva přísně zakázáno.

Dalším krokem je spolupráce s úřady v různých regionech při posuzování těchto nových map. V některých případech jsme pravděpodobně zjistili, že některé druhy rybolovu se nacházejí v chráněných mořských oblastech nebo oblastech s omezeným přístupem, které budou vyžadovat další šetření a ochranu,“ uvedli autoři studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze