Nová japonská raketa se zítra pokusí znovu o start

Nová japonská raketa se zítra pokusí znovu o start
Fotografie: JAXA
  • První pokus dopadl neúspěšně – nezapálily se všechny motory
  • Druhý start je naplánován na zítřejší ráno, JAXA bude vysílat vše online

Japonská národní vesmírná agentura (JAXA) se v druhé polovině února pokusila o první start rakety nové generace H3. Vše probíhalo podle plánu, ale ve chvíli, kdy mělo dojít k zážehu motorů, se všechny nezapálily a raketa zůstala na odpalové rampě. Problém vznikl u raketových posilovačů, kde nedošlo k zážehu motorů. Základní stupeň rakety fungoval bez potíží. Užitečné zatížení nebylo poškozeno, JAXA se tak zítra nad ránem pokusí o druhý start.


Podle space.com byla příčinou potíží porucha elektrického systému dodávajícího energii dvěma motorům, které pohánějí první stupeň rakety. Řídící jednotka kvůli detekování anomálie neodeslala příkaz k zážehu motorů u posilovačů. Jelikož se nejednalo o žádný zásadní problém, byl rychle vyřešen a raketa se pokusí 7. března vynést na oběžnou dráhu optickou družici DAICHI-3 znovu. JAXA uvedla, že start by měl proběhnout mezi 2:37 až 2:44 SEČ. Původně měla raketa vzlétnout o den dříve, nepříznivé počasí však vše posunulo.

Raketa H3 s sebou poveze třítunovou družici pro pozorování Země, která bude mít celkem pět režimů, pomůže tak při prevenci přírodních katastrof a k případným protiopatřením. Raketa může mít dvě různé výšky na základě kapotáže pro užitečné zatížení. V konečné fázi tak může raketa měřit 57, nebo 63 metrů. Touto novou raketou si chce Japonsko zachovat autonomní přístup do vesmíru a možnost vynášet jak vládní, tak komerční satelity za dostupné ceny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze