Ariane 6 odstartovala. Na oběžnou dráhu vynesla i brněnskou družici

Ariane 6 odstartovala. Na oběžnou dráhu vynesla i brněnskou družici
Fotografie: ESA - M. Pédoussaut
  • Raketa vzlétla ve 21:00 SELČ
  • Na oběžnou dráhu vynesla sadu satelitů, mezi nimi byl i CubeSat GRBBeta
  • Ariane 6 prokázala schopnost letět na oběžnou dráhu i navést svůj horní stupeň zpět do atmosféry

Včera ve 21:00 středoevropského času odstartovala evropská raketa Ariane 6 do vesmíru a při svém prvním letu rozmístila i sadu satelitů. „Zcela nová raketa se nevypouští často a úspěch není zdaleka zaručen. Je mi ctí, že jsem byl svědkem tohoto historického okamžiku, kdy nová evropská generace rodiny Ariane odstartovala – úspěšně – a účinně obnovila evropský přístup do vesmíru,uvedl v tiskové zprávě ředitel ESA Josef Aschbacher.

Inaugurační let, který měl označení VA262, ukázal, že je raketa schopna letět na oběžnou dráhu, v mikrogravitaci zažehnout motor a rozmístit satelity v přesně dané výšce. První sada byla vypuštěna ve 22:06 SELČ, kdy raketa dosáhla výšky 600 km nad Zemí. V této sadě byl i CubeSat GRBBeta, který vyrobila firma Spacemanic sídlící v Brně. Ta jej vyrobila pro Leteckou fakultu Technické univerzity v Košicích.

GRBBEta je 2U satelit s rozměry 10 × 10 × 22,7 cm a váhou 2,66 kg. „Družice obsahuje základní subsystémy potřebné pro získávání a ukládání energie, údržbu orientace družice, komunikaci, ukládání dat a další nezbytné subsystémy. Mise bude také testovat některé nové subsystémy. Pokročilý polohovací modul a modul pro rychlé zasílání zpráv přes satelitní komunikační síť Iridium. Na palubě je také dvojice vědeckých zařízení,uvedla fakulta k popisu CubeSatu.


Ariane 6 odstartovala také ze zcela nové startovací zóny, která byla postavena Francouzskou kosmickou agenturou CNES a umožní tak rychlejší kadenci startů. Raketa byla postavena společností ArianeGroup, která pro ESA vyráběla i předchozí rakety Ariane. Tato je doposud největší evropskou raketou a jako první dokáže opakovaně zažehnout motor horního stupně a navést se do zemské atmosféry, kde shoří. Díky tomu tak nebude vznikat na oběžné dráze žádný vesmírný odpad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze