Je komunikace s Voyager 1 u konce? NASA neobdržela data už několik měsíců

Je komunikace s Voyager 1 u konce? NASA neobdržela data už několik měsíců
Fotografie: NASA
  • V prosinci minulého roku NASA uvedla, že Voyager 1 zasílá stále stejný binární kód
  • Doposud se nepodařilo závadu odstranit
  • Pozemní tým má v záloze ještě několik možností, které by mohly vést k obnově komunikace

Voyager 1, nejvzdálenější objekt ve vesmíru, který vyrobil člověk, už několik měsíců bloudí vesmírem bez toho, aniž by zasílat data zpět na Zemi. V prosinci minulého roku NASA zveřejnila informaci, že data, která sonda zasílá, nedávají smysl. Voyager 1 zasílal na Zemi data ve formě binárního kódu – kombinaci jedniček a nul. NASA ale začala dostávat stále stejný vzor binárního kódu a bohužel se nedaří problém vyřešit. Vše navíc prodlužuje fakt, že komunikace s kosmickou lodí trvá několik dní.

Je smutné a frustrující, že kosmická loď stále funguje, ale je ztišená. I když víme, že konec může přijít kdykoli, nikdy není snadné ztratit kosmickou loď. Zvláště takovou, jako je Voyager 1,“ uvedl pro space.com Bruse Waggoner, který zajišťuje mise Voyager. Jedná se o kosmickou loď, která je ve vesmíru již přes 45 let a jako první vstoupila do mezihvězdného prostoru. Dokázala také objevit další Saturnův prstenec a s sebou nese zlatou desku, která obsahuje nahrávky lidského hlasu, zvířat i hudby.

Vědci přesně neví, zda půjde ještě Voyager 1 opravit, ale stále hledají řešení, které by k nápravě vedlo. „Tým je unavený, protože už 3 měsíce udržujeme svižné tempo, ale dál vytrváváme, protože máme nápady a máme naději,“ uvedl pro space.com inženýr mise Voyager Kareem Badaruddin. Za zasílání dat je zodpovědný palubní počítač zvaný letový datový systém (FDS). Dříve existoval i záložní FDS, ten ale v roce 1981 přestal fungovat. Vědci tedy už měsíce nedostávají vědecká, ale i technická data o stavu kosmické lodi, čímž se stěžuje odhalit původ problému.


Tým se pokusil nejdříve FDS resetovat, to ale nepomohlo, stejně jako následné pokusy o jednodušší opravy. „Tento týden tým pošle další příkazy do kosmické lodi, aby shromáždil informace o stavu palubních systémů. V nadcházejících týdnech tým očekává, že zahájí agresivnější pokusy o resetování různých systémů, které by mohly ovlivnit FDS,“ uvedl pracovní tým, který doufá, že se jedná o jinou chybu než fyzické selhání hardwaru. Je však potřeba připustit i tuto možnost, jelikož mechanika funguje po celá desetiletí. A pokud nedojde k obnovení spojení, stále v dobrém stavu zůstává sonda Voyager 2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze