Kosmická loď Orion dokáže ochránit astronauty před radiací, potvrdila studie

Kosmická loď Orion dokáže ochránit astronauty před radiací, potvrdila studie
Fotografie: NASA
  • Orion obletěl Měsíc bez posádky na konci roku 2022
  • Uvnitř byly dvě figuríny, na kterých vědci zjišťovali, jak moc budou astronauti vystaveni radiaci
  • Studie potvrdila, že kosmická loď dokáže astronauty ochránit před kosmickým zářením

Vesmírný program Artemis má NASA naplánovaný na několik let dopředu. Chce znovu vysadit astronauty na Měsíci a založit na něm dlouhodobě obyvatelnou základnu. Než se ale další lidé na měsíční povrch podívají, musí se otestovat veškeré rakety a kosmické lodě, které je tam dopraví. Prvním krokem byla mise Artemis I, která odstartovala v listopadu roku 2022. Bezposádková mise měla ukázat, zda je kosmická loď Orion bezpečná pro astronauty. Uvnitř tak bylo několik přístrojů, včetně figurín, které nahradily astronauty.

Po návratu NASA slavila úspěch, jelikož let proběhl bez komplikací. Otázkou ale zůstalo, zda Orion dokáže astronauty ochránit před kosmickým zářením. A právě nově zveřejněná studie potvrdila, že kosmická loď dokáže účinně chránit před radiací. Studie analyzovala celou 25denní misi, kdy Orion obletěl Měsíc a vrátil se zpět na Zemi. Během letu budou astronauti vystaveni radiaci, která způsobuje nejrůznější onemocnění, včetně rakoviny.

Studie měřila radiaci uvnitř celého Orionu, včetně dvou figurín v životní velikosti. Vědci zjistili, že nejvíce chráněné oblasti v lodi poskytly čtyřikrát větší ochranu než ty nejméně chráněné. Kromě toho při průletu Van Allenovými pásy, které jsou vysoce radiační, stačilo kosmickou loď otočit o 90 stupňů a vystavení záření uvnitř lodi se snížilo o 50 %. Záleží tedy i na správném natočení kosmické lodi.


Výzkum tak potvrdil, že je Orion připraven na lidskou posádku. Kosmická loď se pro Artemis II staví nová, ale některé komponenty budou využity z první mise. Aktuálně je let naplánován podle space.com na září 2025. Kolem Měsíce poletí Christina Koch, Jeremy Hansen, Victor Glover a Reid Wiseman. Na Měsíci ale nepřistanou, to je naplánováno až pro misi Artemis III.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze