Mléčné výrobky bychom měli konzumovat všichni – jsou zdravé, poskytují nám vápník a obsahují živé kultury, které potřebujeme pro správné zažívání. V obchodě najdeme obrovské množství jogurtů, a to bílých, ochucených, bezlaktózových, s vyšším obsahem proteinu či bez tuku. Evropská unie má pro tuto potravinu jasně daná pravidla, která musí splňovat, a tak dobrou zprávou je, že v obchodě prakticky nenarazíte na špatný jogurt. Pokud si ale zakládáte na zdravém jídle, pak je dobré u některých ochucených jogurtů zvážit nákup.
Bílý jogurt
Bílý jogurt je nejlepší volbou k nákupu. Pokud vám jogurtová chuť vadí a potřebujete si jej dochutit, nejlépe uděláte, když si jej ochutíte až doma, například marmeládou či ovocem. Prakticky ať sáhnete v regálu po jakémkoli bílém jogurtu, nemůžete udělat chybu. Rozdíl může být pouze v živých kulturách a obsahu tuku. Některé jogurty ve složení dokonce uvádějí počet kultur – v tomto případě se většinou jedná o ty, které jsou určeny pro správné zažívání.
Bílý jogurt je vcelku jednoduchá potravina, která obsahuje dvě základní složky – mléko, případně smetanu, a jogurtové kultury. Další složkou může být mléčná bílkovina a případně jsou k jogurtovým kulturám přidány i další, speciálně pro zažívací trakt. Jogurt můžete koupit klasický, ten obsahuje průměrně okolo 3 % tuku. Smetanový jogurt má obsah okolo 10 % tuku a odtučněný jogurt má většinou pod 1 % tuku. Pokud si chcete dopřát speciálně jogurt bez tuku, hledejte takzvaný řecký jogurt, který má nulový obsah tuku a většinou i více bílkovin než klasický jogurt.
Ochucené jogurty
Při nákupu ochucených jogurtů dejte pozor na to, zda se ještě jedná o jogurt, nebo už smetanovou pochoutku či pudink. Většinou je ale toto zboží umístěno v jiném regálu. Ověření uděláte jednoduše přečtením složení a také popiskem zboží, který musí obsahovat slovo jogurt. U ochucených jogurtů se složení rozroste na více položek, ale základem zůstává, že čím méně položek, tím lépe. Nezapomínejte ani na to, že složení musí být uvedeno podle toho, čeho je ve výrobku nejvíce – na prvním místě tak vždy musí být mléko nebo smetana.
U ochucených jogurtů je většinou jako druhá položka uvedena ovocná složka a její procentuální zastoupení v jogurtu. To se pohybuje okolo 12 až 18 %. V závorce pak je vypsáno, co obsahuje. Na co byste si měli dávat pozor, je obsah ovoce, které by mělo být na prvním místě. Bohužel tomu tak není u všech jogurtů a často najdete první cukr a pak až ovoce. Dalším ne úplně vhodným složením je modifikovaný škrob. Ten dodá požadovanou konzistenci, ale má vysoký obsah sacharidů. Bez problému se dají najít i jogurty bez této složky, takže výběr záleží už pouze na vašich preferencích.
Zvláštní sekcí jsou také jogurty, u kterých je zvlášť v kelímku ovocná příchuť nebo nejrůznější čokoládové kuličky či cereálie. Tady si čtěte složení, jelikož většina těchto jogurtů je již v základu oslazená a má tak více kalorií. Najdete mezi nimi ale i ty, které oslazené nejsou.