Blíží se 30. duben a s ním přichází i akce po celé republice v rámci pálení čarodějnic. Ať už půjdete na veřejnou akci, nebo posedíte jen s přáteli u ohně na zahradě, nesmí chybět špekáčky neboli buřty. V masně i supermarketech máme většinou na výběr hned z několika druhů od různých výrobců. A ačkoliv nám o kvalitě může napovědět cena, ne vždy to znamená, že dražší je lepší. Na co si tedy dávat při nákupu pozor?
Buřt, vuřt a špekáček nemusí být to stejné
I když tyto názvy znamenají ten stejný výrobek, nemusí tomu tak být u výrobce. Špekáček má totiž přesně danou normu, kterou musí splňovat, aby mohl nést název špekáček. Oproti tomu buřt nebo vuřt nemá normu jakkoliv nastavenou, a tak může být v obsahu obrovský rozdíl, ačkoliv na pohled vypadají obě uzeniny stejně.
Špekáček musí podle bezpečnosti potravin obsahovat alespoň 40 % masa a nanejvýš 45 % tuku. Maso může být použito hovězí, vepřové, telecí nebo jejich mix. Zakázané je však použít strojově oddělené maso, a to ať už kuřecí, nebo jiné. Tato vyhláška však platí pouze pro výrobce v České republice. Pokud se tedy dováží špekáčky ze zahraničí, nemusí být tato norma splněna.

Existuje však i druh špekáčků, který byl zařazen Evropskou unií na unijní seznam zaručených tradičních specialit. V tomto případě je ale norma ještě složitější a špekáček musí obsahovat alespoň 6 % čisté svalové bílkoviny, která pochází z libového masa. Výrobek pak musí obsahovat 38,5 % hovězího masa s tukem do 30 % a 17,5 % vepřového masa s tukem do 50 %. Dále pak musí obsahovat dané procento vepřové slaniny, ledu a bramborového škrobu. Tento výrobek byste poznali tak, že je na obale unijní logo – kulaté žlutomodré logo Evropské unie.
Čtěte složení
Nákup potravin je bohužel o kontrole toho, co kupujeme, a ani u špekáčků se tomu nevyhneme. Pokud chcete koupit kvalitní špekáček, nejlepší výběr bude asi přímo u řezníka. Pokud jej ale budete kupovat v obchodě, zaměřte se na složení a podle něj vyberte. Vyhněte se těm, které obsahují pouze minimum pro splnění normy, tedy 40 % masa. Hledejte 70 % masa a více. Na druhém a třetím místě by pak měla být voda a sádlo. Kvalitnější špekáček nebude obsahovat ani vepřové kůže, ani bramborový škrob.
Se solí většinou již problém nebývá, pohybuje se do 2,2 %, což je v pořádku. Je potřeba se také smířit s tím, že ve složení najdete E250 – dusitan sodný, a to až na výjimky v každé uzenině. Dodává totiž výrobku uzenou chuť, chrání je před bakteriemi a zároveň slouží jako stabilizátor barvy. I když se jedná o „éčko“, které patří mezi ty škodlivější, v tomto případě se mu nelze příliš vyhnout.