Proč máme po jídle chuť na sladké?

Proč máme po jídle chuť na sladké?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Cukr způsobuje uvolňování dopaminu a serotoninu, což jsou látky spojované s pocitem potěšení
  • Sladké se může stát lákavější zejména při stresu či depresi
  • Chuť na sladké může být také navozena již naučeným rituálem nebo útlumem energie

Po dobrém jídle je většina z nás spokojená. A i když jsme najezení, přesto bychom si dali ještě sladkou tečku. Kousek čokolády, malý zákusek, prostě sladké sousto na závěr. Chuť na sladké po obědě či večeři není nic neobvyklého. Objevuje se u lidí všech věkových kategorií a často budí dojem, že tělo si zkrátka žádá další energii. Ale co za tím ve skutečnosti stojí?

Touha po sladké chuti po jídle má několik důvodů – od biologických reakcí přes psychologii až po kulturní návyky. Mozek například vnímá sladké jako odměnu. Konzumace cukru totiž spouští uvolňování dopaminu a serotoninu, látek spojovaných s pocitem potěšení. A podle verywellmind.com je za regulaci příjmu potravy zodpovědná část mozku zvaná hipokampus. Pokud je tato část narušena například stresem či depresí, mohou se chutě ještě měnit a člověk má pak větší chuť na sladké.

Svoji roli hraje i krevní cukr. Po konzumaci sacharidů se hladina glukózy v krvi zvýší a tělo reaguje uvolněním inzulinu. Ten cukr zpracuje, ale někdy až příliš rychle a výsledkem je prudký pokles hladiny cukru, což může mozek vyhodnotit jako potřebu doplnit energii. A nejrychlejší cestou je právě něco sladkého. Tohle se stává zejména u jídel, která mají vysoký glykemický index – fast foody, ultrazpracované potraviny, ale také bílé pečivo či hranolky.

sladkosti

Zásadní vliv má i zvyk. V mnoha domácnostech je dezert po jídle běžnou součástí stolování. Vytváří se tak návykový vzorec, kdy hlavní jídlo automaticky „volá“ po sladké tečce. Tělo nehlásí hlad, ale mozek očekává dokončení známého rituálu. Časem se tento model zautomatizuje a stává se běžnou součástí denního režimu.

Po jídle často dochází k mírnému útlumu – tělo tráví, energie proudí do zažívání a člověk může pocítit únavu. Sladké pak funguje jako malý nakopávač. Rychle dodá energii a navodí pocit toho, že nejsme unavení. Tento efekt je ale krátkodobý a často vede k dalšímu poklesu energie později během dne.

Dalším důvodem je také to, že sladké znamená pohodu. Uklidnění, chvilku pro sebe, prodloužení příjemného okamžiku. A to je podle Cleveland Clinic i důvod, proč chceme jíst sladké znovu a znovu. Psychologicky může fungovat jako náplast na stres, drobná odměna nebo způsob, jak si zachovat dobrý pocit z celého jídla. A v tom je vlastně jeho hlavní síla – dezert či jiná sladkost není jen o chuti, ale o emocích, zvyku a komfortu.

Chuť na sladké po jídle tedy není slabost ani projev nezdravého životního stylu. Je to důsledek přirozených procesů v těle i mysli. Kdo ji chápe, může s ní pracovat – ať už se rozhodne si občas něco dopřát, nebo ji nahradit jiným zdravějším jídlem. Vědomé rozhodnutí je totiž silnější než automatismus. A kousek čokolády po obědě? Pokud na něj máte chuť, pak není důvod si jej nedopřát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze