K ISS odstartovala tříčlenná posádka. Jejím členem je i japonský miliardář

K ISS odstartovala tříčlenná posádka. Jejím členem je i japonský miliardář
Fotografie: SpaceX
  • Posádka je složena ze tří členů a odstartovala 8. prosince
  • Na ISS stráví 12 dní a poté se vrátí zpět na Zem
  • Maezawa chce jednou obletět měsíc se společností SpaceX

Ve středu 8. prosince odstartovali tři astronauti k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Posádka je složena ze dvou japonských vesmírných turistů a ruského kosmonauta. Jedním z turistů je Yusaka Maezawa, japonský miliardář, který chce jednou obletět měsíc na raketě Starship společnosti SpaceX. Raketa Sojuz odstartovala z Kazachstánu a na ISS dorazila za šest hodin. Trojice stráví na ISS 12 dní a poté se vydá zpět na Zem, uvedl The Verge. Dalšími členy posádky jsou kosmonaut Alexander Misurkin a Yozo Hirano, který je producentem a manažerem Maezawy.


Maezawa se stal miliardářem díky online obchodu Zozotown. V roce 2018 oznámil svůj záměr obletět Měsíc na raketě Starship od společnosti SpaceX. Na misi nazvanou Dear Moon plánuje vzít až osm lidí s sebou. Pro výběr spolucestujících vyhlásil soutěž, která umožnila přihlásit se komukoli z celého světa.

SpaceX pracuje na svém prvním orbitálním startu, který má proběhnout na začátku příštího roku. Přesto však ještě potrvá, než bude moci společnost dosáhnout toho, aby bezpečně přepravila lidi k Měsíci a zpět. Pro Maezawu tak cesta na ISS byla rychlejším způsobem, jak se dostat do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze