Rusko potvrdilo spolupráci na ISS do roku 2028

Rusko potvrdilo spolupráci na ISS do roku 2028
Fotografie: NASA
  • Spojené státy, Japonsko, Kanada a státy spadající pod ESA potvrdily spolupráci na ISS do roku 2030
  • Bez ruské části by vesmírná stanice nebyla schopná fungovat
  • Experimenty a výzkum na ISS je důležitý pro lidi na Zemi i ve vesmíru

Mezinárodní partneři, kteří se podílejí na nepřetržitém chodu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), se společně zavázali pokračovat v prodloužení fungování ISS i provádění výzkumů v mikrogravitaci. Podle NASA Spojené státy, Japonsko, Kanada a země, které jsou součástí ESA (Evropské kosmické agentury), potvrdily, že provoz ISS budou podporovat až do roku 2030. Rusko potvrdilo spolupráci do roku 2028. I nadále tak zůstane vesmírná stanice nepřetržitě obydlena a zůstane zajištěn provoz na americké i ruské straně.

Mezinárodní vesmírná stanice je neuvěřitelné partnerství se společným cílem pokročit ve vědě a průzkumu. Prodlužování našeho času na palubě této úžasné platformy nám umožňuje využívat výhod více než dvou desetiletí experimentů a technologických demonstrací a také pokračovat ve zhmotňování ještě větších objevů, které přijdou,“ řekla ředitelka divize ISS Robyn Gates. Tato dohoda tak snad definitivně vyvrátila původní informaci Roskosmosu, který po sankcích uvalených na Rusko uvedl, že se z ISS stáhne po roce 2024. Bez ruské části však není možné stanici na oběžné dráze provozovat.

V provozu je už přes 20 let

Vesmírná stanice odstartovala na oběžnou dráhu v roce 1998 a od té doby ji navštívilo 266 lidí z 20 zemí. Členové posádky na ní provádějí nejrůznější experimenty, které by na Zemi nebyly proveditelné z důvodu gravitace. Zkoušejí v mikrogravitaci vypěstovat různé rostliny i tisknout orgány na 3D tiskárně. Tyto i další experimenty budou moci být využity jednou jak na Zemi, tak na Měsíci. Kvůli misím Artemis se na ISS provádí nesčetně vědeckých pokusů, aby byli astronauti na vše připraveni.


Za dobu svého fungování bylo na stanici provedeno celkem 260 výstupů do vesmíru, 194 z americké strany a 66 z ruské. Poslední výstup byl proveden 19. dubna a byl již třetím v tomto roce. Nejvíce výstupů stanice zažila v roce 2007, kdy astronauti a kosmonauti opustili přechodovou komoru celkem 20krát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze