Kečup je v mnoha domácnostech nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Ať už jej používáte do toastů, k těstovinám, hranolkům nebo k párkům, kečup má mnohostranné využití. A pokud nepatříte mezi vybranou skupinu těch, kteří si s radostí udělají domácí kečup, pak jej nakupujete v obchodě. Tam najdeme kečupů obrovské množství. Rozdíl je ve velikosti, obalu, značce, pálivosti, ale zejména v obsahu. A pokud chcete mít doma kvalitní kečup, bude potřeba si přečíst obsah.
Nejdůležitější je poměr rajčat
Asi se vám to taky stalo – chcete si vytlačit kečup z plastového obalu na talíř, ale místo kečupu se jako první objeví voda a vám dojde, že jste zapomněli láhev pečlivě protřepat. Toto se stane ale pouze u nekvalitního kečupu. Voda je sice jeho nedílnou součástí, ale záleží, v jakém poměru se v kečupu nachází a také na zbývajícím obsahu, který může později zapříčinit, že se voda oddělí.
Obsah složení je u nás nastaven tak, že položky musí být rozepsané dle poměru procent, v jakém jsou ve výrobku obsaženy. Pokud je tedy na prvním místě voda, je jí v kečupu nejvíce. I kvalitní kečup ale může mít na prvním místě uvedenou vodu. Co vás u kečupů navede na kvalitu, je obsah rajčat.
Nenechte se zmást, jelikož u kečupů je uvedeno, že obsahují rajčatový protlak, k němu je ale vždy ještě uvedeno, kolik gramů rajčat bylo použito na výrobu 100 g kečupu. A to je ta hlavní informace, která je zásadní. Všeobecně platí, že kečup, který obsahuje 200 g rajčat na 100 g kečupu, je kvalitní. U těchto produktů navíc není potřeba používat další přídatné látky k tomu, aby měl kečup požadovanou hustotu.
Levné kečupy jsou plné náhražek
Levný kečup poznáte ze složení jednoduše – bude mít obsah rajčat okolo 140 g na 100 g kečupu. Jenže to není dost k tomu, aby měl kečup správnou konzistenci, a tak v obsahu najdete i modifikovaný kukuřičný škrob. Často také na doslazení není použit cukr, ale fruktózovo-glukózový (nebo glukózo-fruktózový) sirup. Na trhu bohužel existují i kečupy, kde je tohoto sirupu v kečupu více než rajčatového protlaku (fruktózovo-glukózový sirup je ve složení uveden před rajčatovým protlakem).
Dobré je také vyhýbat se kečupům, u kterých byl použit jako konzervant sorban draselný. Jedná se o E202, ale kečup lze velmi dobře konzervovat bez chemie. A pokud je tímto způsobem konzervace provedena, je to uvedeno na obale nebo přímo ve složení, že kečup je bez přidaných konzervantů, případně bez chemické konzervace.
Součástí složení kečupu, které je v pořádku, je kvasný ocet, jedlá sůl, cukr, voda, sušená cibule, případně kořenící směs. Můžete se setkat i s obsahem hořčice. Všechny tyto přísady jsou zcela běžné, a pokud bychom měli na něco upozornit, pak je to obsah soli. Nejlépe uděláte, když budete vybírat ty, jejichž obsah soli je do 1,5 %.