Hledáte kvalitní šunku? Poradíme, na co si dát pozor při nákupu

Hledáte kvalitní šunku? Poradíme, na co si dát pozor při nákupu
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V obchodech jsme se zaměřili na složení kuřecích šunek
  • Kvalitní šunka by měla obsahovat alespoň 80 % masa a co nejméně aditiv
  • Některá „éčka“ ale nejsou škodlivá a naopak dodají šunce barvu či zvýrazní chuť

Šunka je potravina, která je v mnoha rodinách považována za základní potravinu, která nesmí chybět v lednici. Šunka najde v kuchyni mnoho využití, a to ať už ve studené kuchyni, tak v teplé. Kdo má čas a baví ho vaření, může si připravit celkem snadno vlastní šunku. Většina z nás si ale šunku kupuje v obchodech. A ačkoliv se mnoho výrobců chlubí na obale vysokým obsahem masa, je potřeba se zaměřit i na zbývající složení šunky. Na co přesně si dát tedy při nákupu pozor? Tentokrát jsme se zaměřili na kuřecí a krůtí šunky.

Dívejte se na složení

V případě, že se jedná o kuřecí nebo krůtí šunku, musí to být uvedeno přímo na obale. V obchodech se tedy setkáte s názvy jako kuřecí šunka, krůtí šunka, případně šunka z kuřecích prsou. První, co kontrolujte, je podíl masa. Samozřejmě čím více, tím lépe. Kvalitní šunka obsahuje alespoň 80 % masa a zároveň nemá vysoké procento soli a co nejméně aditiv.

Pokud jde o sůl, podívejte se na výživové hodnoty. Ideální poměr soli je do 2 % na 100 g. Některé šunky mají nižší obsah soli – zejména ty určené dětem. Většinou se ale obsah soli opravdu pohybuje okolo 2 %. Ty méně kvalitní šunky pak mají většinou obsah soli 2,2 %. I tato hodnota je ale v pořádku. Celkově se poměr soli v šunkách velmi zlepšil, jelikož dříve byl obsah soli vyšší. Nyní je ale povinností výrobce upozornit přímo na etiketě, pokud šunka obsahuje více než 2,5 % soli.

Další, co kontrolujte, jsou aditiva. Takzvaná „éčka“ nejsou někdy na škodu a jsou vlastně nezbytná pro delší trvanlivost a případně i barvu. Jak uvádí vimcojim.cz, pod zkratkou E a určitým číslem, se nemusí skrývat vždy jen nebezpečné přísady. Na obale se můžeme setkat například s E301, což je askorbát sodný. Tento antioxidant je naprosto bezpečný – jedná se o sodnou sůl vitaminu C. Škodlivý není ani chlorid draselný (E508), který se používá na zvýraznění chuti, a karagen (E407), který se do šunek dává jako stabilizátor a želírující látka.

Mezi „éčka“, která už nejsou úplně tak neškodná, můžeme zařadit E451 (trifosforečnany sodné a draselné). Toto aditivum se přidává do šunek jako regulátor kyselosti a také na sebe umí vázat vodu, což napomáhá udržet vodu uvnitř šunky. Nejméně vhodným aditivem je pak E250 (dusitan sodný). Bohužel ten jsme nalezli ve všech kontrolovaných šunkách, a to včetně těch určených pro děti. Všeobecně ale E250 naleznete prakticky ve všech uzeninách. Dodává totiž potravině uzenou chuť, červenou barvu a prodlužuje trvanlivost, jelikož dokáže potlačit vznik bakterií. Bohužel ačkoliv je tato látka vyhodnocena jako nevhodná pro děti a jako alergen, výrobci ji do uzenin stále dávají, jelikož nemají vhodnější alternativu.

Při nákupu šunky se ne každý řídí tím, co mu chutná, ale co je levnější. Je pravda, že kvalitní potraviny jsou samozřejmě dražší, ale v tomto případě je lepší koupit menší množství kvalitní šunky než nekvalitní šunku, která obsahuje více vody a škrob pro nastavení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze