Mezi nejvyšší položky z rodinného rozpočtu patří bezesporu potraviny. S neustále rostoucími cenami se mnoho z nás uchyluje k nákupům ve slevových akcích nebo navštěvuje obchody, kde jsou potraviny za zlomek ceny, jelikož prošla jejich minimální doba trvanlivosti. Když nakupujete například mléko nebo jogurt, nejspíše se díváte, do kdy jej máte spotřebovat. Pokud jde ale o trvanlivé potraviny, tam většina z nás datum nekontroluje, jelikož se jedná i o roky, kdy je potravina v pořádku. Je ale bezpečné i po tomto datu potraviny jíst?
Minimální trvanlivost a datum spotřeby
Může se zdát pouze o slovíčkaření, ale není tomu tak. Obě označení znamenají něco jiného. Datum spotřeby najdete na potravinách, které rychle podléhají zkáze. Jak uvádí bezpecnostpotravin.cz, pokud je na etiketě napsáno „Spotřebujte do“, je dobré se datem striktně řídit, stejně jako informacemi, v jaké teplotě potravinu udržovat. Pokud si koupíte čerstvé maso, je nutné jej uchovávat v lednici, v opačném případě se začne velmi rychle kazit a pokud byste takové maso uvařili a snědli, riskujete zdravotní potíže.
Samozřejmě i zde platí takzvaný selský rozum. Například pokud jste koupili čerstvé mléko a zjistíte, že je den prošlé, můžete k němu přivonět a ochutnat jej a případně ho ještě použít. Stejně tak tomu je i u jogurtů, smetan a podobných mléčných výrobků. Toto ale rozhodně neplatí u masa, kde se mohou rychle množit nebezpečné bakterie, nehledě na to, že maso začne zapáchat. Dobu trvanlivosti prodloužíte zmrazením, ale je vhodné maso z mrazáku spotřebovat do šesti měsíců.
Pozor je také potřeba dávat u otevřených balení. Potřebujete máslo jen na pečivo? Je dobré jej uchovávat v máslence a použít na něj vždy čistý příbor. To stejné platí u všech ostatních potravin. Pokud například dáte lžíci do úst a následně do jogurtu, začnou se v něm množit bakterie a za pár dní je na něm plíseň. Na obalech je také vždy napsáno, do kdy máte výrobek spotřebovat po otevření. Zde je potřeba dávat pozor nejvíce u balení, kde nevidíte dobře dovnitř – nejčastěji kartonové obaly.
Pokud je na obalu napsáno „Minimální trvanlivost do“, pak je to pro vás informace, že i po uplynutí lhůty je bezpečné potravinu zkonzumovat. Podle Food Standards Agency jde po uplynutí data o kvalitu potraviny, která může mít vliv na chuť nebo barvu, ale není pro nás nebezpečná. Mezi tyto potraviny patří například těstoviny, rýže, olej, mražené potraviny, konzervy, sladkosti či instantní jídla.
Pokud potravině prošla minimální doba trvanlivosti, prodávající ji může ještě prodat se slevou, ale musí uvést, že se jedná o prošlou potravinu. Některé obchody se na tyto výrobky přímo zaměřují a můžete tam tak nakoupit velmi levně. Vždy si ale zkontrolujte, zda je obal neporušený.