Paštika – někdo ji miluje, jiný nenávidí. Paštika patří v obchodech mezi základní potraviny a najdeme ji i v těch nejmenších večerkách. Určitě jste alespoň jednou ochutnali játrovou nebo masovou paštiku, která byla (a stále je) velmi oblíbená jako jednoduchá svačina do školy či na výlety. Pokud si neděláte domácí paštiku, pak si můžete v obchodech vybrat opravdu z obrovského množství paštik. Jenže ne každá je kvalitní. O kvalitě potraviny vám napoví už název, ale v tomto případě se rozhodně vyplatí číst složení.
Játrová paštika
Tento název vám zaručí, že uvnitř obalu naleznete výrobek, který musí odpovídat vyhlášce č. 69/2016 Sb. Existují dvě definice – játrová paštika a játrový sýr. Oba tyto výrobky musí mít alespoň 25 % masa a 26 % vepřových jater. Zároveň nesmí obsahovat více než 70 % vody a 40 % tuku (45 % u játrového sýru). Játrový sýr se liší v tom, že jeho tvar je podle ferpotravina.cz většinou podlouhlý a dá se krájet. Často má také po obvodu tukový obklad. Pokud výrobce nesplňuje tuto vyhlášku, nemůže tento název použít. A ačkoliv jde o pouhé slovíčkaření, může to mít na kvalitu výrobku velký vliv.
Pokud se v uličce s paštikami zastavíte a pročtete si názvy, pak zjistíte, že výrobci často používají jiné názvy, aby normu nemuseli splnit. Nejčastěji tak narazíte na Játrovku, lahůdkový krém, pomazánku, játrový krém, paštiku s kuřecími játry a další. V těchto případech je pak dobré přečíst si složení výrobku, abyste si nekoupili jen předražené vepřové kůže a sádlo ochucené aditivy pro vylepšení chuti.
Kvalitu budete hledat
Počítejte s tím, že pokud chcete kvalitu, musíte si ji i zaplatit. Proto pokud sáhnete po paštice, která stojí 15 Kč, nemůžete čekat, že bude kvalitní. V rozmezí 30 až 50 Kč za 100 g se ale dá najít už kvalitní výrobek. Dejte si ale pozor, cena vždy neurčuje kvalitu – i nekvalitní paštika může mít vyšší cenu a je tak potřeba vždy přečíst složení.
Složení musí být sepsáno postupně dle toho, čeho je ve výrobku nejvíce. Pokud je na prvním místě voda, je v potravině nejvíce vody. Pokud jsou na prvním místě játra, je jich tam nejvíce. Pokud máte rádi játrovou paštiku, dívejte se na obsah jater, pokud máte raději masovou, soustřeďte se na obsah masa. Je nutné počítat, že balení nebude obsahovat pouze maso, jelikož je to prakticky nemožné (paštika by se nedala namazat) a cenově velmi drahé.
Pokud ale narazíte na výrobek, který má například 26 % jater a 20 % masa, tak i přesto, že se nesmí označit jako játrová paštika, nejedná se o vyloženě špatný produkt. Vyhýbejte se ale těm paštikám, kde na prvních místech ve složení naleznete vepřové sádlo a vepřové kůže. Vybírejte také výrobky, které obsahují co nejméně „éček“. Zaměřte se především na dusitan sodný (E250) a glutaman sodný (E621). Naopak konzervantu jako je E300 se bát nemusíte, jedná se totiž o kyselinu askorbovou, tedy vitamin C. Ne všechna „éčka“ jsou zdraví nebezpečná, jen je dobré vědět, co jíme.