Klimatické změny a zemědělství mohou za úbytek hmyzu

Klimatické změny a zemědělství mohou za úbytek hmyzu
Fotografie: unsplash.com
  • Z důvodu klimatických změn a intenzivního zemědělství klesají počty hmyzu až o polovinu
  • Zahubení hmyzu může být hrozbou nejen pro přírodu, ale také pro lidské zdraví a potravinovou bezpečnost
  • Některé druhy zaznamenaly drastický pokles poppulace, jiné zůstávají stabilní

V nové studii publikované v odborném časopise Nature se lze dočíst, že v některých částech světa klesají počty hmyzu až o polovinu kvůli klimatickým změnám a intenzivnímu zemědělství. Podle výzkumníků si lidé musí uvědomit, jakou hrozbu pro hmyz představují, než některé druhy vyhynou. Aby se hmyzu dařilo lépe, musí být zachováno jejich přirozené prostředí.


Vedoucí výzkumnice doktorka Charlie Outhwaite uvedla, že zahubení hmyzu může být hrozbou nejen pro přírodu, ale také pro lidské zdraví a potravinovou bezpečnost, zejména při úbytku opylovačů. „Naše zjištění zdůrazňují, jak je naléhavé vytvořit opatření na ochranu přírodních ploch, zpomalení rozšiřování intenzivního zemědělství a snížení emisí ke zmírnění klimatických změn,“ uvedla pro bbc.com.

„Musíme uznat, jak důležitý je hmyz pro životní prostředí jako celek a pro lidské zdraví a pohodu, abychom se vypořádali s hrozbami, které pro něj představujeme dříve, než bude mnoho druhů navždy ztraceno,“ uvedl Peter McCann, který se na studii podílel. Tzv. hmyzí apokalypsa vyvolala znepokojení po celém světě. Vědecké poznatky ale ukazují, že zatímco některé druhy hmyzu zaznamenaly drastický pokles populace, jiné zůstávají stabilní.

Výzkumníci shromáždili údaje o počtu téměř 20 tisíc druhů hmyzu, včetně včel, mravenců, motýlů, kobylek a vážek na zhruba 6 tisíc místech. V oblastech s vysokou intenzitou zemědělství a výrazným oteplováním se snížila populace hmyzu o 49 %. Množství různých druhů hmyzu se na těchto místech snížilo o 27 % ve srovnání s relativně nedotčenými místy. Existuje, ale způsob, jak úbytku hmyzu zabránit. Podle vědců by stačilo vyčlenit oblast, která by sloužila jako útočiště pro hmyz. Stačilo by, aby na takovém místě byl dostatek stínu a hmyz přežil v horkém počasí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze