Komunikace s Voyager 1 ještě možná není ztracena. Pozemní tým obdržel signál

Komunikace s Voyager 1 ještě možná není ztracena. Pozemní tým obdržel signál
Fotografie: Caltech/NASA-JPL
  • Sonda začala zasílat pořád stejná data v listopadu minulého roku
  • V posledním rádiovém signálu ale byla přijata nová data
  • Tým se nyní bude snažit analyzovat údaje a komunikaci s Voyagerem obnovit

Sonda Voyager 1 naposledy zaslala data, která by byla srozumitelná, minulý rok v říjnu. Od listopadu pak zasílá zpět stále stejný rádiový signál, který obsahuje stejná data. Problém NASA identifikovala v jednom ze tří palubních počítačů pro letový datový systém (FDS). Ten je zodpovědný za kompletaci vědeckých a technických dat před jejich odesláním na Zemi. Binární kód, ve kterém se data doposud zasílala, je ale pořád stejný, a ačkoliv se pozemní tým snažil systémy restartovat, k opravě to nevedlo.

V poslední aktualizaci však NASA uvedla, že 3. března pozemní tým zaznamenal aktivitu jedné sekce FDS, která se lišila od té, která byla doposud zasílána. „Nový signál stále nebyl ve formátu používaném Voyagerem 1, když FDS funguje správně, takže tým si zpočátku nebyl jistý, co si o něm myslet. Ale inženýr z agentury Deep Space Network, která provozuje rádiové antény, které komunikují jak s Voyagery, tak s dalšími kosmickými loděmi cestujícími na Měsíc a dále, dokázal nový signál dekódovat a zjistil, že obsahuje údaje z celé paměti FDS,“ uvedla NASA.

Tým nyní porovná tento nový signál s těmi, které byly zasílány před vznikem problému a bude hledat případné nesrovnalosti. Signál přišel poté, co inženýři 1. března zaslali Voyageru příkaz, aby FDS vyzkoušel různé softwarové sekce.


Voyager je od Země vzdálen více jak 24 miliard kilometrů a zaslaný rádiový signál ze Země k němu putuje 22,5 hodiny. Stejnou dobu pak musí pozemní tým čekat, než se k němu dostanou data zaslaná z Voyageru. Inženýři nyní budou analyzovat získané údaje a pokusí se obnovit komunikaci s Voyagerem. To ale může trvat i několik týdnů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze