UV lampy používané k úpravě nehtů poškozují lidské buňky

UV lampy používané k úpravě nehtů poškozují lidské buňky
Fotografie: unsplash.com
  • Ultrafialové záření může změnit nebo zničit DNA
  • Při UV záření může dojít k mutacím, které jsou pozorovány při rakovině kůže
  • Po 20 minutách záření odumře 20 až 30 % buněk
  • Vědci doporučují docházet na manikúru pouze v případě speciálních příležitostí

Nová studie odhalila, že lampy s ultrafialovým zářením, které se používají při manikúře nebo pedikúře, mohou být pro ženy nebezpečnější, než by kdo čekal. Ultrafialové záření může změnit nebo zničit DNA, navíc může dojít k takovým mutacím, které lékaři pozorují při rakovině kůže.

Někteří dermatologové tvrdí, že zjištění uvedené ve studii publikované v Nature Communications nejsou zcela nová. Už několikrát bylo potvrzeno, že UV záření je pro tělo škodlivé. Výsledky pouze potvrzují, proč některé kosmetické salóny změnily způsob, jakým dělají manikúru. Některé kosmetické salóny dokonce přestaly nabízet tuto službu úplně.

„Zjištění přispívají k již zveřejněným údajům o škodlivých účincích ultrafialového záření a ukazují přímou buněčnou smrt a poškození tkáně, které může vést k rakovině kůže. UV lampy v soláriích mohou způsobovat rakovinu kůže a UV lampy na nehty jsou taková mini solária,“ uvedla pro cnn.com odborná asistentka dermatologie na University of Utah Dr. Julia Curtis, která se na studii nepodílela.


V tiskové zprávě ke studii se uvádí, že ultrafialové světlo (315 až 400 nanometrů), které se nachází ve slunečním světle, proniká kůží hlouběji a běžně se používá v UV lampách na nehty, které se v posledním desetiletí staly populární. Solária používají 280 až 400 nanometrů, zatímco spektrum používané v UV lampách na nehty je 340 až 395 nanometrů. „Pokud se podíváte na způsob, jakým jsou tato zařízení prezentována, všude se uvádí, že jsou bezpečná a není se čeho obávat. Ale podle toho, co vím, nikdo ve skutečnosti dosud nestudoval tato zařízení a to, jak ovlivňují lidské buňky na molekulární a buněčné úrovni,“ uvedl autor studie Ludmil Alexandrov.

Vědci vystavili buňky lidí a myší UV záření a zjistili, že po 20 minutách odumřelo 20 až 30 % buněk. Tři po sobě jdoucí 20minutové ozařování způsobila smrt 65 až 70 % buněk. Vystavení ultrafialovému záření znamenalo poškození DNA a mitochondrií v přeživších buňkách, což vedlo k mutacím, které byly pozorovány u lidí s rakovinou kůže.

Pokud pravidelně chodíte na manikúru a necháváte si dělat gelové nehty, měli byste podle vědců navštívit dermatologa, který vám řekne, zda máte předpoklady k rakovině kůže. Vědci zatím nemají dostatek důkazů, aby mohli říct, jak často mohou lidé chodit na manikúru, aniž by se vystavili riziku rakoviny kůže, ale doporučují chodit do salónu jen v případě speciálních příležitostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze