Cvičení prospívá i srdci lidí, kteří sportují jen o víkendu

Cvičení prospívá i srdci lidí, kteří sportují jen o víkendu
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé by měli během týdne absolvovat alespoň 150 minut středně intenzivní aktivity
  • Pokud lidé odcvičí stejný čas během jednoho nebo dvou dnů mají podobně nízké riziko srdečních onemocnění a mrtvice jako lidé, kteří cvičí pravidelně
  • Výzkumníci chtějí nyní zjistit, zda má takové cvičení podobný přínos na řadu dalších onemocnění

Podle vědců mají lidé, kteří provozují sportovní aktivity pouze o víkendu, podobně nízké riziko srdečních onemocnění a mrtvice jako ti, kteří si svou fyzickou aktivitu rozloží do celého týdne. Výsledky rozsáhlé studie zaměřené na víkendové sportovce oproti pravidelnějším cvičencům naznačují, že i když jsou lidé v pracovním týdnu příliš zaneprázdněni prací, mohou si o víkendu vynahradit nečinnost a zlepšit tak své kardiovaskulární zdraví.


„Naše výsledky naznačují, že snaha o zlepšení fyzické aktivity, i když je soustředěna do jednoho až dvou dnů v týdnu, by měla být prospěšná pro kardiovaskulární riziko,“ uvedl pro theguardian.com doktor Patrick Ellinor, kardiolog z Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu. Směrnice pro veřejné zdraví doporučují dospělým, aby každý týden vykonávali alespoň 150 minut aktivity střední intenzity nebo 75 minut aktivity intenzivní.

Výzkumníci analyzovali lékařské záznamy téměř 90 000 osob zařazených do projektu britské biobanky. Všichni nosili na zápěstí akcelerometry, které zaznamenávaly jejich fyzickou aktivitu po celý týden. Podle studie byla třetina účastníků neaktivní, což znamená, že každý týden absolvovali méně než 150 minut středně intenzivní až intenzivní fyzické aktivity, zatímco 42 % bylo klasifikováno jako aktivní víkendoví sportovci, kteří absolvovali alespoň 150 minut, většinou během jednoho nebo dvou dnů. Téměř čtvrtina osob si cvičení rozvrhla a věnovala se mu alespoň 150 minut během několika dnů.

Riziko srdečního infarktu bylo o 27 % nižší u víkendových sportovců a o 35 % nižší u těch, kteří si cvičení rozložili do celého týdne. Když se vědci zaměřili na srdeční onemocnění, bylo toto riziko o 38 % nižší u víkendových cvičenců a o 36 % nižší u těch, kteří cvičí pravidelněji. Riziko fibrilace síní (poruch srdečního rytmu) bylo nižší o 22 %, u pravidelných sportovních aktivit o 19 %. V případě mrtvice bylo nižší o 21 % a o 17 %. Výzkumníci chtějí nyní zjistit, zda má takové cvičení podobný přínos na řadu dalších onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze