Konec rozpoznávání tváří, řekla společnost IBM

Konec rozpoznávání tváří, řekla společnost IBM
Fotografie: @zvandrei
  • Technologie rozpoznávající obličej často porušují lidská práva, slouží k hromadnému dohledu nad obyvatelstvem a rasovému členění společnosti
  • IBM se jako jeden z největších distributorů těchto technologií rozhodl ukončit jejich vývoj

Známá americká technologická společnost IBM nebude nadále distribuovat software pro rozpoznávání obličeje a také končí s veškerým výzkumem a výrobou těchto technologií. Ptáte se proč? Důvod je jednoduchý. Firma se silně staví proti používání této technologie za účelem hromadného dohledu, rasové profilace osob, porušování lidských práv a svobod nebo čehokoliv jiného, co není v souladu s hodnotami a principy IBM.

Hybatelem této skutečnosti jsou události posledních týdnů. Smrt George Floyda, násilné americké protesty, nepokoje a rabování. I přestože toto rozhodnutí má co do činění s momentální situací, společnost se problémy týkajícími se těchto technologií zabývá už dva roky.

Díky umělé inteligenci se tento typ softwaru v průběhu poslední dekády výrazně zlepšil, na druhou stranu se ale ukázalo, že trpí určitými nedostatky, protože vývojáři velmi často použili zavádějící data. Nejčastěji byly využívány profily bílých mužů, a proto mezi hlavní problémy patří zkreslení věku, rasy i pohlaví. To může vést k tomu, že celý software je pro vymáhání práva naprosto nespolehlivý.

Podle zakladatele IBM Arvinda Krishny, který napsal dopis Kongresu, je teď správná doba na to, abychom se zamysleli, jak by měly být technologie na rozpoznávání tváří používány donucovacími orgány. Mimo jiné se zakladatel zasazuje také o policejní reformu a nová federální pravidla, která by měla vést k tomu, že i policie bude zodpovědná za své činy.

Vzhledem k faktu, že IBM technologie na rozpoznávání tváří vyráběla speciálně i pro vojenské a policejní jednotky, je oznámení konce vývoje velkým krokem, který tato společnost podnikla jako první ze všech technologických firem na světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze