Konzumace avokáda snižuje riziko srdečních onemocnění

Konzumace avokáda snižuje riziko srdečních onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Studie zkoumala data od 129 tisíc dospělých po dobu 30 let
  • Konzumace avokáda snížila riziko ischemické choroby srdeční o 21 %
  • Ke snížení rizika srdečních onemocnění až o 22 % došlo i v případě nahrazení některých potravin za přiměřenou porci avokáda

Konzumace avokáda alespoň dvakrát týdně může snížit riziko srdečního onemocnění o pětinu. Vyplývá to z výsledků studie publikované v odborném časopise American Heart Association. Vědci zkoumali data od 68 tisíc žen a 41 tisíc mužů po dobu 30 let.


V tomto časovém rozmezí bylo zaznamenáno 9 185 náhlých srdečních a 5 290 mozkových příhod. Vědci zjistili, že existuje souvislost mezi konzumací zdravých tuků a zdravím srdce. Lidé, kteří jedli často avokádo, snížili riziko ischemické choroby srdeční (nedokrvení části srdečního svalu) o 21 % ve srovnání s těmi, kteří avokádo nejedli. Ke snížení rizika srdečních onemocnění o 16 až 22 % může pomoci také nahrazení půldenní porce másla, vajec, jogurtu, sýra nebo zpracovaného masa přiměřenou porcí avokáda.


„Naše studie poskytuje další důkazy, že příjem zdravých tuků může zlepšit kvalitu stravy a je důležitou složkou v prevenci kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedla pro independent.co.uk hlavní autorka studie doktorka Lorena Pacheco. „Tato studie je důkazem, že avokádo má možné přínosy pro lidské zdraví,“ uvedla předsedkyně rady pro epidemiologii a prevenci Americké kardiologické asociace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze