Konzumace avokáda alespoň dvakrát týdně může snížit riziko srdečního onemocnění o pětinu. Vyplývá to z výsledků studie publikované v odborném časopise American Heart Association. Vědci zkoumali data od 68 tisíc žen a 41 tisíc mužů po dobu 30 let.
Eating two servings of avocados a week linked to lower risk of cardiovascular diseasehttps://t.co/tw2y1z8VJz
— American Heart News (@HeartNews) March 30, 2022
V tomto časovém rozmezí bylo zaznamenáno 9 185 náhlých srdečních a 5 290 mozkových příhod. Vědci zjistili, že existuje souvislost mezi konzumací zdravých tuků a zdravím srdce. Lidé, kteří jedli často avokádo, snížili riziko ischemické choroby srdeční (nedokrvení části srdečního svalu) o 21 % ve srovnání s těmi, kteří avokádo nejedli. Ke snížení rizika srdečních onemocnění o 16 až 22 % může pomoci také nahrazení půldenní porce másla, vajec, jogurtu, sýra nebo zpracovaného masa přiměřenou porcí avokáda.
Replacing butter, cheese or bacon with avocado was associated with a lower risk of cardiac events, according to a new study in @JAHA_AHA https://t.co/jgIeRlrNyb
— American Heart News (@HeartNews) March 30, 2022
„Naše studie poskytuje další důkazy, že příjem zdravých tuků může zlepšit kvalitu stravy a je důležitou složkou v prevenci kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedla pro independent.co.uk hlavní autorka studie doktorka Lorena Pacheco. „Tato studie je důkazem, že avokádo má možné přínosy pro lidské zdraví,“ uvedla předsedkyně rady pro epidemiologii a prevenci Americké kardiologické asociace.