Už 4 tisíce kroků denně snižuje riziko předčasného úmrtí

Už 4 tisíce kroků denně snižuje riziko předčasného úmrtí
Fotografie: unsplash.com
  • Chůze také snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění
  • Počet kroků je prevencí proti úmrtí v každém věku
  • Zdraví dále ovlivňuje pravidelná fyzická aktivita, strava a životní styl

Podle nové metaanalýzy studií chůze v počtu minimálně 4 000 kroků denně významně snižuje riziko předčasného úmrtí, zatímco 2 337 kroků denně snižuje riziko úmrtí zejména na kardiovaskulární onemocnění, ale stále platí čím více kroků, tím lépe.

„Čím více kroků ujdete, tím více je to prospěšné pro vaše zdraví a každé zvýšení počtu kroků o 500 až 1000 za den může být spojeno s významným snížením úmrtnosti,“ uvedl pro CNN autor studie Dr. Maciej Banach. Podle studie mají sedavý způsob života ti lidé, kteří za den udělají méně jak 5 tisíc kroků.


„Zjistili jsme, že každé zvýšení počtu kroků o tisíc za den je spojeno s 15% snížením rizika úmrtí z jakékoliv příčiny a každé zvýšení o 500 kroků za den je spojeno se 7% snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění,“ dodal Dr. Maciej Banach, který je také profesorem kardiologie.

Studie zveřejněná v časopise European Journal of Preventive Cardiology analyzovala údaje o téměř 227 000 osobách ze 17 studií provedených v Austrálii, Japonsku, Norsku, Španělsku, Spojeném království a Spojených státech. Všechny studie byly pozorovací, a proto mohly prokázat pouze souvislost mezi počtem kroků za den a zdravím, nikoliv přímou příčinu a následek.

Dospělí starší 60 let, kteří denně ušli 6 000 až 10 000 kroků, zaznamenali 42% snížení rizika předčasného úmrtí, zatímco u lidí mladších 60 let, kteří denně ušli 7 000 až 13 000 kroků, se riziko snížilo o 49 %. „Rozdíl je pravděpodobně vysvětlen zásadou – čím dříve, tím lépe,“ řekl Banach. Doplnil, že včasné zahájení jakékoli zdravotní prevence, ať už se jedná o pravidelnou fyzickou aktivitu na doporučené úrovni, zdravou stravu nebo jiné pozitivní změny životního stylu, nejvíce ovlivní hladinu cholesterolu, krevní tlak, hladinu glukózy v krvi na lačno a další spouštěče onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze