Uměle vytvořené maso by mohlo pomoci naší planetě

Uměle vytvořené maso by mohlo pomoci naší planetě
Fotografie: unsplash.com
  • Uměle vytvořené potraviny by mohly snížit dopady na životní prostředí o více jak 80 %
  • Pozitivní vliv pro planetu by mělo i omezení konzumace masa a větší konzumace zeleniny
  • Vědci ve Finsku zkoumali nutriční profily uměle vytvořených potravin a tři stupně zátěže na životní prostředí

Konzumování masa nebo hmyzu vytvořeného a upraveného v laboratoři by mohlo vést k velkým úsporám emisí uhlíku a vody. Tato informace vyplývá z výsledků studie, která se zaměřila na přínosy životnímu prostředí díky „zelenějším“ potravinám. Podle vědců by takové potraviny mohly snížit tlak na planetu o více jak 80 % ve srovnání s klasickou evropskou stravou. V současné době se již vyvíjí řada šetrných potravin s cílem poskytovat potraviny bohaté na bílkoviny a další živiny.


Vědci ve Finsku zkoumali nutriční profily některých uměle vytvořených potravin a tři stupně zátěže na životní prostředí – spotřebu vody, využití půdy a potenciální emise uhlíku. Vyměnit konzumaci masa, mléčných výrobků a jiných živočišných produktů za alternativní potraviny by mohlo snížit dopady na životní prostředí o více jak 80 %. Vědci ale také zjistili, že by podobně pozitivní dopad pro planetu mělo i omezení masa a větší konzumace zeleniny.

„Díky výraznému omezení potravin živočišného původu a vytvoření umělých potravin můžeme výrazně snížit dopady na životní prostředí,“ uvedla pro bbc.com Rachel Mazac z univerzity v Helsinkách. Výzkum publikovaný v odborném časopise Nature Food zkoumal také nové potraviny, které by se mohly postupem času stát součástí našeho jídelníčku.

Nedávná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) doporučila veřejnosti přejít na vyváženou stravu, která je bohatým příjmem vitamínů, jako jsou obiloviny a zelenina, s nižším příjmem masa a mléčných výrobků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze