Korejská sonda dorazila na oběžnou dráhu Měsíce a pořídila první snímky

Korejská sonda dorazila na oběžnou dráhu Měsíce a pořídila první snímky
Fotografie: KARI
  • Sonda byla vypuštěna na začátku srpna na raketě Falcon 9
  • V lunární sondě je i přístroj od NASA, který bude sledovat temnou stranu Měsíce
  • Aktuálně se sonda chystá do plného provozu a mise bude trvat rok

Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) je první průzkumnou vesmírnou misí Korejského leteckého výzkumného institutu (KARI). Lunární sonda pojmenovaná Danuri úspěšně vstoupila 26. prosince na oběžnou dráhu Měsíce. Sonda odstartovala 5. srpna minulého roku na nosné raketě Falcon 9 a po více jak čtyřměsíční cestě dosáhla svého cíle. Jižní Korea se tak stala další zemí, která prozkoumává Měsíc.

Danuri je společná mise mezi KARI a NASA. Uvnitř kosmické lodi se nachází celkem pět přístrojů a NASA přispěla jedním nástrojem ShadowCam. „KPLO Participating Scientist Program je příkladem toho, jak může mezinárodní spolupráce využít talent dvou vesmírných agentur k dosažení většího vědeckého a průzkumného úspěchu než jednotlivé mise,uvedl v prohlášení Sang-Ryool Lee, projektový manažer KPLO. Aktuálně je tedy sonda připravena na plnohodnotný průzkum Měsíce, který bude podle KARI trvat jeden rok.


Sonda bude užitečná pro jihokorejské mise, ale i pro Artemis

První snímky sonda pořídila dle space.com 24. a 28. prosince pomocí přístroje Lina Terrain Imager (LUTI). Snímky budou důležité pro vybrání místa plánové jihokorejské mise, která chce přistát na Měsíci kolem roku 2032. Danuri aktuálně ještě prochází uvedením do plného provozu a při snímání povrchu Měsíce bude užitečná i pro budoucí mise Artemis, jelikož přístroj ShadowCam bude zkoumat trvale zastíněné oblasti na povrchu Měsíce a hledat vodní led. Ve vybraných místech by pak měla přistát Artemis III.

Jižní Korea se stala 7. zemí světa, která vyslala na Měsíc sondu. Před ní je například Rusko, Spojené státy, Japonsko a Indie. Cíl prozkoumat Měsíc zamýšlela již od roku 2007 a vývoj lunární sondy započal v roce 2016, kdy KARI získala rozpočet. Jméno Danuri pak bylo vybráno v rámci soutěže, kdy do ní bylo přihlášeno přes 60 000 jmen. Vybrané jméno Danuri je poskládáno ze dvou slov – dal, což znamená měsíc a nuri, což je v překladu užívat si.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze