Na vesmírné stanici oslavili Nový rok. Nechyběly ozdoby a vánoční stromek

Na vesmírné stanici oslavili Nový rok. Nechyběly ozdoby a vánoční stromek
Fotografie: NASA
  • Astronauti i kosmonauti ISS vyzdobili na oslavu Nového roku
  • Kosmonauti natočili i video, kde přidělávají ozdoby a v nulové gravitaci dělají přemety
  • I přes svátky se však stále řeší únik chladící kapaliny a dopravení tříčlenné posádky na Zemi

Novoroční oslavy jsou za námi a stejně jako se slavilo na Zemi, tak i astronauti a kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přivítali Nový rok. V nulové gravitaci a přibližně 400 km nad Zemí se však slaví trochu jinak. Sedmičlenná posádka Expedice 68 přivítala Nový rok 2023 ve svátečním stylu – astronauti si nasadili vánoční čepice a Nicole Mann si oblékla triko s vánoční tématikou.

V Rusku sice slaví pravoslavné Vánoce až 6. a 7. ledna a dárky jim nosí děda Mráz, ale i ruští kosmonauti Nový rok přivítali s výzdobou. „Stejně jako doma, i tady máme tradici postavit novoroční strom a ozdobit interiér vesmírné stanice na oslavu Nového roku. Dnes vám ukážeme, jak to udělat v podmínkách nulové gravitace,“ řekl kosmonaut Sergej Prokopjev ve videu. Kosmonauti během videa dělali přemety, vyvěšovali ozdoby a nad sebou měli v azbuce napsáno Nový rok. I přes nadcházející svátky však budou kosmonauti podle ruské tiskové agentury pokračovat v plnění úkolů, které mají na ISS naplánované.


Stále se řeší poškození Sojuzu

Během vánočních svátků nebyla americká strana vesmírné stanice nijak aktivní, NASA jen uvedla shrnutí jejich práce na konci roku a poskytla několik fotografií. Nyní už ale zase začne posádka naplno pracovat a nejdříve se také musí vyřešit problém s kosmickou lodí Sojuz MS-22, která měla dostat tři členy zpět na Zemi, ale kvůli úniku chladící kapaliny se nyní řeší i další možnosti. Roskosmos uvedl, že své konečné rozhodnutí, zda vyšle v únoru náhradní Sojuz, sdělí v lednu a mezitím i NASA oslovila SpaceX, zda by bylo v případě potřeby možné dopravit trojici v kosmické lodi Crew Dragon.

Aktuálně je k ISS připojena kapsle Crew Dragon Endeavour, ale ta je určena pro čtyřčlennou posádku ve složení Nicole Mann, Josh Cassadu, Koichi Wakato a Anna Kikina. Jako první se 9. ledna od ISS odpojí nákladní loď od SpaceX CRS-26, aby zpět na Zem dopravila vzorky vědeckého výzkumu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze