Čína vyslala na oběžnou dráhu experimentální kosmickou loď

Čína vyslala na oběžnou dráhu experimentální kosmickou loď
Fotografie: CMSE
  • Kosmická loď je znovupoužitelná, více informací však Čína neposkytla
  • Čínské úřady neuvedly, jak dlouho stráví na oběžné dráze, než se vrátí na Zem

Minulý týden z pouště Gobi odstartovala po 18. raketa Dlouhý pochod 2F se znovupoužitelnou experimentální kosmickou lodí. Jak dlouho bude obíhat na oběžné dráze, než se vrátí zpět na Zem, nebylo přesně uvedeno. Čínské vesmírné úřady nezveřejnily žádné fotografie ze startu, stejně jako podrobnosti o kosmické lodi. Podle spacenews.com se však nejspíše jedná o kosmické letadlo. Poslední test znovupoužitelné kosmické lodi provedla Čína v září 2020, kdy na oběžné dráze strávila necelé dva dny a ještě před přistáním zpět na Zem uvolnila neznámý objekt.

Znovupoužitelná nosná raketa Dlouhý pochod 2F obvykle létá s posádkou Shenzhou a má nosnost přes osm metrických tun. „Kosmické letouny a znovupoužitelná orbitální vozidla mohou mít určité okrajové a rozmanité využití, ale ve srovnání s konvenčními raketami jsou extrémně drahé, protože opakované vstupování do atmosféry ničí materiál a konstrukci,“ řekl Bleddyn Bowen pro SpaceNews.


Čína se poslední dobou zaměřuje i na nosná letadla, která již využívá například společnost Virgin Galactic. Společnost China Aerospace Science and Industry (CASIC) aktuálně pracuje na svém kosmickém letadle s názvem Tengyun. „Na rozdíl od znovupoužitelných raket, které používá SpaceX, může vesmírné letadlo vzlétnout z běžného letiště a přepravit kosmickou loď na oběžnou dráhu. Přinese to revoluci pro budoucí vesmírnou dopravu,“ řekl Zhang Hongwen z CASIC v roce 2018.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze