Opravdu pití alkoholu zvyšuje vaši tělesnou teplotu?

Vyvracíme nejčastější mýty
Opravdu pití alkoholu zvyšuje vaši tělesnou teplotu?
Fotografie: unsplash.com
  • Alkohol způsobuje rozšíření cév, takže se do končetin dostane více krve
  • Krev se ale zpět do srdce vrací studenější, a to může způsobit podchlazení
  • Pití alkoholu tak snižuje možnost termoregulace

V dnešním díle, kde se budeme snažit vyvrátit další zažitý mýtus, se podíváme na alkohol. Přesněji na jeho pití pro zahřátí. Určitě jste někdy zaslechli, že si dá někdo panáka na zahřátí, nebo vy sami si třeba na vánočních trzích dopřejete svařené víno, nebo jiný horký nápoj s alkoholem na zahřátí. Alkohol je tedy považován za něco, co nás zevnitř zahřeje. Pocitově vlastně ano, ale skutečnost je trochu jinak.

Co může za pocit tepla?

Po požití alkoholu můžeme pociťovat nával tepla kvůli naší krvi. Podle livescience.com má alkohol vlastnost jako vazodilatátor, tedy způsobuje rozšiřování cév. To vede k tomu, že se vám dostane do koncových částí těla více krve. Můžete tak pociťovat zahřátí prstů na rukou i nohou. Krev v našem těle proudí ve stejné teplotě, jako je naše tělesná a pokud nám je zima na ruce, proud krve je prohřeje.

I když se na první pohled může zdát, že se jedná o vhodnou formu zahřátí, realita je trochu jiná. Ano, svoje končetiny si po vypití alkoholu ohřejete, ale to trvá jen chvíli a negativa začnou převažovat nad pozitivem. Když je nám zima, cévy se automaticky začnou stahovat, aby uchránily vnitřní orgány před podchlazením. Tělo začne prostě vyřazovat části, které nejméně potřebuje a kde nejsou žádné orgány – ruce a nohy. Proto jsou lidem nejčastěji amputovány prsty u nohou či rukou, pokud jsou dlouho vystaveni mrazu.

Svařené víno

Opačný účinek

Alkohol funkci stahování cév „vypne“, což vede k většímu prokrvení koncových částí těla. Problémem však je, že teplá krev ohřeje konečky prstů a vrací se do srdce studenější. Navíc pokud v pití alkoholu budete pokračovat, tělo může nabrat dojmu, že je mu teplo a začít se ještě potit. Tímto způsobem pak může dojít k podchlazení celého těla, což při delším trvání může vést ke smrti. Každoročně takto umírají lidé bez domova, kteří popíjením alkoholu nabydou dojmu, že je jim teplo, ale po usnutí umrznou.

Návaly horka, kdy je vám chvíli horko a následně zase zima, přichází i den po pití alkoholu. Klasická kocovina způsobuje podle banyantreatmentcenter.com kromě nevolnosti i nadměrné pocení a rychlejší tep. To vede k dehydrataci, což je další nevyžádaný stav těla.

Provedená studie v roce 2005 prokázala, že lidem, kterým byl podán alkohol, se snížila tělesná teplota o 0,3 stupně Celsia. Studie se zúčastnilo 8 mužů a polovině byl podán 15% alkohol tak, aby odpovídal dávce 0,36 g/kg tělesné hmotnosti a druhá polovina mužů dostala vodu. Průtok krve se po vypití alkoholu zvýšil už po 10 minutách. Tato studie tedy potvrdila, že alkohol ovlivňuje termoregulaci.

Pokud si v zimě dáte alkohol „na zahřátí“, pravděpodobnost jakéhokoliv zdravotního rizika je velmi malá, pakliže jste jinak zdraví. Myslete ale na to, co pití alkoholu způsobuje, pokud plánujete být v chladu nebo naopak v teple po delší dobu. Ať už se vaše tělo potřebuje ochladit nebo zahřát, alkohol zabrání tomu, aby to udělalo správně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze