Že víte, co představuje SPF faktor? Možná jste celou dobu úplně mimo

Vyvracíme nejčastější mýty
Že víte, co představuje SPF faktor? Možná jste celou dobu úplně mimo
Fotografie: unsplash.com
  • Číslovka u SPF nám říká, o jakou dobu můžeme být na slunci déle v porovnání bez jeho použití
  • Krém s ochrannou SPF 30 prodlouží pobyt na slunci bez spálení 30krát
  • Je potřeba se ale mazat opakovaně, a to každé dvě hodiny

Začíná období slunečních dní, kdy se pohybujeme více venku. A je jedno, jestli se vydáme na výlet nebo k vodě. Slunce bude v následujících měsících nejsilnější, a tak je potřeba se chránit před spálením. Řešení je jednoduché – použít opalovací krém s ochranným faktorem SPF. Víte ale, co přesně SPF znamená, jak často krém nanášet a jakou poskytuje ochranu?

Co je vlastně SPF?

Zkratka skrývá spojení sun protection factor (sluneční ochranný faktor) a představuje relativní dobu měření, po kterou budete chráněni před ultrafialovým zářením. To se ještě dělí na UVA a UVB záření. Ačkoliv dnes se většina krémů vyrábí s ochranou obou typů záření, je dobré si to vždy na obalu ověřit. Některé krémy totiž mohou chránit jen před UVA a ačkoliv podle dermnetnz.org tvoří tento typ až 95 % záření dopadajícího na zemský povrch, i ochrana před UVB paprsky je důležitá. Nadměrné vystavení tomuto záření způsobuje zarudnutí kůže a následné spálení od slunce.

Co znamená číslo SPF?

Číslovka vám říká, jak dlouho můžete na slunci zůstat, aniž byste se spálili, v porovnání s dobou bez použití krému. Záleží tedy na typu vaší pokožky. V případě, že můžete zůstat na slunci bez spálení 30 minut, při použití krému s SPF 30 se tato doba prodlouží 30krát. Při použití se tak doba bez zarudnutí pokožky prodlouží na 900 minut neboli 15 hodin.

opalování

Je však ale potřeba myslet na to, že jedno namazání opravdu nestačí. Jak uvádí britannica.com, je potřeba aplikovat opalovací krém každé dvě hodiny. I tato doba se může ale lišit, například pokud se více potíte nebo jste ve vodě. V těchto případech je dobré krém nanášet ještě v kratším intervalu.

Číslo na opalovacím krému taktéž uvádí procenta blokovaných UVB paprsků. I když tato čísla nejsou stejná, jako SPF ochrana. SPF 15 blokuje 93 % UVB záření, u SPF 30 je to 97 % a SPF 50 odrazí 98 % UVB záření. Žádný krém tedy není schopný ochránit vás na 100 %.

Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB paprsky?

Oba druhy paprsků dosahují zemského povrchu a mají na naši kůži vliv. UVB paprsky pronikají do hlubších vrstev pokožky a poškozují ji. Dlouhodobé vystavování způsobuje opálení, ale také spálení a v krajních případech i puchýře. Hrajou také klíčovou roli při vzniku rakoviny kůže. Podle skincancer.org je potřeba chránit se před UVB paprsky po celý rok, zejména ve vysokých nadmořských výškách. UVB sice nepronikne přes sklo, ale zároveň se velmi dobře odráží od sněhu a ledu.

UVA paprsky taktéž způsobují opálení i spálení. Dříve se považovalo UVA záření za to bezpečnější a bylo tak používáno ve většině solárií. Dnes je ale již jasné, že i tento druh záření se může podílet na vzniku rakoviny kůže a poškozuje buňky ve vnitřních vrstvách pokožky. Na rozdíl od UVA paprsků může pronikat sklem i přes oblaka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze