Raketa Starship má za sebou úspěšnou zkoušku a je zase o něco blíže startu

Raketa Starship má za sebou úspěšnou zkoušku a je zase o něco blíže startu
Fotografie: SpaceX
  • Do nosné rakety Super Heavy i rakety Starship bylo natankováno přes 4,5 milionů kilogramů paliva
  • Takzvaná zkouška „mokrých šatů" simuluje odpočet rakety do startu
  • Elon Musk chce provést testovací let na konci února, případně v březnu

Elon Musk nedávno na Twitteru uvedl, že testovací let s raketou Starship plánuje na konec února, případně začátek března. A vypadá to, že datum by mohlo být reálné – včera do nosné rakety Super Heavy a rakety Starship bylo natankováno přes 4,5 milionu kilogramů paliva, byla tak provedena takzvaná zkouška „mokrých šatů“ (Wet Dress Rehearsal). Do obou raket složených na sobě byl natankován kapalný kyslík a metan, mohla se tak provést simulace odpočtu do startu.

Hvězdná loď dnes dokončila svou první úplnou zkoušku mokrých šatů ve Starbase. Bylo to poprvé, kdy byla integrovaná loď a posilovač plně naložen více než 10 miliony liber pohonné hmoty,“ uvedl SpaceX v pondělí na Twitteru a později ještě dodal, že zkouška otestovala výkon rakety i odpalovací rampu. Obě části prototypu (Super Heavy a Starship) dohromady měří na výšku 120 metrů a jakmile raketa vzlétne, stane se nejsilnější v historii.


Něž se však vyšle Starship na testovací let na oběžnou dráhu Země, bude potřeba provést ještě několik pozemních testů. Stále například nedošlo k zapálení všech 33 motorů Raptor, které jsou součástí nosné rakety. Doposud bylo najednou zažehnuto podle space.com pouze 14 motorů. Prototyp Starship má šest motorů, ty byly zažehnuty již minulý rok v září.

Start se odložil už vícekrát

Start Starship je plánovaný již několik let, vždy se však najde něco, co let odloží. Kromě samotných testů dlouho trvalo i povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA), který nakonec s několika připomínka udělil povolení pro pokračování ve vývoji a testování rakety. Před samotným startem však bude potřeba i povolení ke vzletu. Doposud byl pouze jeden test úspěšný, a to v květnu roku 2021, kdy se horní stupeň rakety dostal do výšky 10 kilometrů a přistál zpět na zem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze