Voda není nejlepší nápoj na dlouhodobou hydrataci těla. Který to tedy je?

Voda není nejlepší nápoj na dlouhodobou hydrataci těla. Který to tedy je?
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhodobou hydrataci těla zajistí mléko
  • Čistá voda hydratuje tělo rychle, ale ne na dlouho
  • Nápoje s vysokým obsahem cukru nejsou dobré na hydrataci

Vědci ze skotské univerzity St. Andrews v nové studii porovnávali, jaké nápoje nejlépe hydratují naše tělo. A k velkému překvapení zjistili, že existuje lepší nápoj než voda, který dokáže tělo hydratovat dlouhodobě. Čistá voda, neperlivá nebo perlivá, umí zajistit tělu rychlou hydrataci. Delší hydrataci ale zajistí nápoje, které obsahují cukr, tuk nebo bílkoviny.

Nápojem, který obsahuje všechny tyto složky, je mléko, které podle studie dokáže udržet tekutiny v žaludku déle, díky tomu zajišťuje dlouhodobější hydrataci těla. Mléko navíc obsahuje také sodík, který v těle funguje jako houba a zadržuje vodu v těle. To má za následek méně vyprodukované moči. „Tato studie nám říká hodně z toho, co jsme již věděli. Elektrolyty jako sodík nebo draslík přispívají k lepší hydrataci, zatímco kalorie v nápojích vedou k pomalejšímu vyprazdňování žaludku, tedy k pomalejšímu uvolňování moči,“ uvedla pro cnn.com dietoložka Melissa Majumdar.

Nápoje s vyšším obsahem cukru, jako jsou ovocné džusy nebo koly, nemusí tak dobře hydratovat jako nápoje s nižším obsahem cukru. I když mohou strávit více času v žaludku, jakmile se dostanou do tenkého střeva, vysoká koncentrace cukrů se zředí během osmózy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze