Víte, proč má datum minimální trvanlivosti i balená voda?

Víte, proč má datum minimální trvanlivosti i balená voda?
Fotografie: unsplash.com
  • Při správném skladování je balená voda i po uplynutí minimální doby trvanlivosti vhodná k pití
  • Pokud je skladována v PET lahvích, mohou se však z plastu začít uvolňovat chemikálie
  • Aby byla voda nezávadná, je potřeba ji skladovat v temnu a chladu

Patříte mezi tu část populace, která si domů kupuje balenou vodu? Ať už se jedná o neperlivou, perlivou, kojeneckou či minerální, na všech najdete datum minimální trvanlivosti. Víte ale, co to pro vás znamená, a jak moc se tímto datem řídit?

Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby

Nejdříve si vysvětlíme tyto dva pojmy, které můžete na potravinách najít. Jedná se o povinné údaje, ale jen jedno datum vám říká, do kdy je bezpečné potravinu jíst, a to datum spotřeby. Tento pojem najdete na potravinách jako jsou maso, mléčné výrobky a další potraviny, které mají jen určitou trvanlivost. Po uplynutí data se mohou v jídle začít množit bakterie a začít plesnivět.

Datum minimální trvanlivosti ale říká něco jiného – upozorňuje spotřebitele na datum, kdy výrobce zaručuje kvalitu potraviny. Neznamená to však, že po uplynutí této lhůty je jídlo nepoživatelné. Může změnit barvu, chuť či vůni, ale je pořád bezpečné jídlo sníst, pokud je správně skladováno a obal nebyl porušen. S tímto datem se setkáte klasicky na konzervách, mouce, těstovinách, a také na zmíněné balené vodě.

Co může datum minimální trvanlivosti ovlivnit?

Jestliže jde o kojeneckou vodu, zde je potřeba postupovat dle pokynů na lahvi. Většinou tedy lahve skladovat v chladu a tak, aby na ně přímo nesvítilo slunce. A otevřenou lahev uchovávat v lednici po dobu několika dní. Tady je obezřetnost na místě, ale u vod, které pijí dospělí, není potřeba dodržovat striktně veškerá doporučení.

Pokud máte vodu doma uskladněnou v originální lahvi a nesvítí na ni slunce, můžete ji klidně vypít i po uplynutí trvanlivosti a nic se vám podle svazu minerálních vod nestane. Bohužel nevíte, jakým způsobem byla skladována v obchodě, kde bohužel dochází k tomu, že jsou balíky vod skladovány venku, kde na ně svítí slunce. To může následně ovlivnit kvalitu vody. Datum minimální spotřeby je ale na PET lahvích uvedeno z jiného důvodu, než je zkažení vody – po určité době se mohou začít z plastových lahví uvolňovat chemikálie.

Kohoutková voda

Podle Ministerstva zemědělství musí balená voda splňovat požadavky na jakost i zdravotní nezávadnost dle vyhlášky EU, která udává mikrobiologické, chemické i fyzikální požadavky, které musí voda splňovat. Podmínky se také liší podle toho, zda se jedná o minerální, pramenitou či kojeneckou vodu. Kromě toho musí být na každé lahvi uvedeno, odkud voda pochází.

A co kohoutková voda?

Kupujete jen obyčejnou vodu? Pak si klidně můžete kupovat vodu, která je stáčena z veřejného vodovodu. V České republice je voda velmi kvalitní a můžete bezpečně pít i kohoutkovou vodu. Pokud ji chcete co nejčistší, můžete zvolit dnes již běžně dostupné filtrační konvice, které zaručí ještě vyšší kvalitu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze