Dva litry vody denně, jinak tělu škodíte? A co na to vaše ledviny?

Vyvracíme nejčastější mýty
Dva litry vody denně, jinak tělu škodíte? A co na to vaše ledviny?
Fotografie: unsplash.com
  • Množství vody je potřeba spojit s výškou, váhou i věkem každého člověka
  • Pokud bude mít tělo nadměrný příjem vody, může to vést k vážným zdravotním následkům
  • Je také potřeba upravovat pitný režim dle dalších faktorů, jako je cvičení, nemoc či podnebí

Pitný režim je pro nás velmi důležitý, ale všeho moc škodí. Jako zdravý životní styl je jednoznačně propagováno dostatečné pití čisté vody. Jenže jaké množství je pro nás to správné? Někteří „výživoví kouči“ bohužel po pár hodinách školení naberou dojmu, že mohou o výživě radit ostatním a nezkušení lidé, kteří chtějí poradit, pak dodržují zásady, které jim ovšem mohou i uškodit. Rada, že máte denně vypít osm sklenic vody, nebo dva litry, je totiž velmi všeobecná a rozhodně ji nelze používat plošně. Každý z nás má jinou výšku a váhu, a tak už jen z logiky věci je jasné, že každý z nás potřebuje jiný příjem tekutin.

Nadměrné pití vody může být problém

Každá buňka v našem těle potřebuje vodu, aby dobře fungovala. Pokud pijeme vody až příliš, dojde přehydrataci, a to je pro tělo velmi nebezpečné. Podle webmd.com při vysokém příjmu vody dochází k nabobtnání buněk, které následně způsobí otok mozku. Postižený tak může zaznamenat bolest hlavy, ospalost, nebo může být zmatený.

Pokud budete přijímat nadměrné množství vody, podle Mayo Clinic zatížíte své ledviny, které nebudou stíhat zpracovávat takové množství tekutin. To způsobí, že klesne hladina sodíku v krvi, která bude více naředěná a může to vést až k hyponatremii, což vede ke zdravotním problémům jako jsou letargie, bolesti hlavy, poruchy paměti a zmatenost.

Pití vody

Jak poznáte, že pijete příliš vody?

Při nadměrném pití vody budete samozřejmě produkovat i více moči. Pokud vaše moč není nijak zabarvená, ale je spíše čirá, je to znamení, že jste vypili v krátkém časovém intervalu až příliš tekutin. Pozor také na bolesti hlavy. I když tento symptom je spíše doménou dehydratace, při nadměrném pitím může mít stejný účinek, a to právě díky natékajícím buňkám v mozku.

Dalším ukazatelem může být také průjem a nevolnost. Tento stav můžete pociťovat ve chvíli, kdy již ledviny nezvládají svoji funkci plnit naplno a v těle se tak hromadí tekutiny. Zatěžování ledvin pak může vést k únavě, jelikož všechna energie je použita na jejich práci.

Kolik vody je tedy vhodné denně vypít?

Potřeba tekutin je pro každého člověka individuální a záleží na výšce, váze, ale i věku. Ve chvíli, kdy tělo pociťuje žízeň, začíná být už dehydratované, proto není dobré striktně se držet toho, že se napijete až ve chvíli, kdy budete mít žízeň. Pít ale vodu jen abyste splnili denní plán může být z dlouhodobého hlediska také škodlivé.

Nezapomínejte ani na to, že asi 20 % tekutin denně přimete z jiných nápojů či potravin. Podle Mayo Clinic je obecně dobré řídit se radou osm sklenic denně, ale je potřeba myslet i na další faktory, které vás během dne ovlivňují. V zimě budete potřebovat méně tekutin než v létě, kdy se tělo potí. Stejně tak tomu je při horečce či cvičení. A pokud si například dopřejete několik kousků melounu, dostanete do sebe velké množství vody, která vás hydratuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze