Lékaři se zabývají vývojem výskytu tuberkulózy v Česku

Lékaři se zabývají vývojem výskytu tuberkulózy v Česku
Fotografie: pixabay.com
  • Velký vliv na šíření může mít ruská invaze na Ukrajině
  • SZÚ nemá aktuálně k dispozici přesné počty případů TBC, protože hlášení jsou prováděna zpětně

Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Národní jednotkou dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka a Evropským střediskem pro kontrolu nemocí (ECDC) věnuje zvýšenou pozornost vývoji výskytu tuberkulózy na našem území. Reaguje tak nejen s ohledem na zaznamenaný nárůst zaslaných vzorků a rozpoznaných kmenů TBC ve srovnání se stejným obdobím minulých let, ale i s ohledem na výzvu ECDC. To upozorňuje na důležitost takového monitoringu kvůli velkým přesunům lidí prchajících před válkou na Ukrajině.

ECDC použilo údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) o zátěži TBC na Ukrajině, aby odhadlo počet lidí s aktivním onemocněním TBC mezi lidmi prchajícími ze země před válkou. Podle těchto informací ECDC lze očekávat, že na každých 2 000 vysídlených žen z Ukrajiny se vyskytne 1 případ aktivního onemocnění TBC (odhadovaná incidence u žen nad 15 let je 0,05%). Stejně tak odhady hovoří o předpokladech jednoho případu aktivní tuberkulózy na každých 5 000 vysídlených dětí ve věku 0–14 let (odhadovaná incidence u dětí ve věku 0–14 let je 0,02 %) a na každých 1 600 vysídlených mužů starších 65 let (odhadovaná incidence u mužů nad 65 let je 0,06 %).


„Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) v posledních dnech zaznamenala nárůst kmenů M. tuberculosis zaslaných ke konfirmačnímu stanovení citlivosti na antibiotika. V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu. V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý do NRLM zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací zda byl před příchodem již léčen,“ uvedla k aktuálnímu stavu ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

SZÚ nemá k dispozici přesné počty případů TBC, protože povinná hlášení do registru TBC jsou prováděna zpětně a tedy nyní registr neposkytuje data o vývoji v posledních týdnech. V současné době je tedy možné vycházet pouze z porovnání počtu konfirmovaných kmenů v NRLM za stejné období loňského a letošního roku (porovnání období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 s obdobím od 1. 3. 2022 do 21. 4. 2022).

Data v tuto chvíli ukazují, že v období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 bylo do NRLM zasláno 39 kmenů bakterií způsobujících onemocnění TBC. Letos v období od 1. 3. do 21. 4. 2022 evidujeme už 57 zaslaných kmenů. V České republice funguje systém dohledu nad TBC, který je schopen adekvátně reagovat na případný nárůst výskytu onemocnění v populaci. Hlášené případy kontrolují příslušné Krajské hygienické stanice, podobně jako u dalších sledovaných infekčních nemocí. Vzorky od pacientů, kteří jsou pozitivní na bakterie způsobující TBC, následně opětovně vyšetřuje Národní referenční laboratoř pro mykobakterie SZÚ, aby tak potvrdila nález a přesně definovala kmen, který onemocnění způsobil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze