Nekonzumujete mléčné výrobky při nachlazení? Řekneme vám, proč to není nutné

Vyvracíme nejčastější mýty
Nekonzumujete mléčné výrobky při nachlazení? Řekneme vám, proč to není nutné
Fotografie: pixabay.com
  • Několik studií zvýšení hlenu při požití mléčných výrobků vyvrátilo
  • Mléko ale po konzumaci pokryje hlen v krku a tím se může zdát, že se jej tvoří více
  • Při nachlazení si však můžete klidně mléčné výrobky dopřát

Když jsme nachlazení, mění se nám základní potřeby a soustředíme se pouze na jedno – aby nám bylo co nejdříve lépe. Někdo dává přednost lékům, jiní volí přírodní cestu pomocí čajů a superpotravin. Existuje však i mnoho všeobecných rad, které říkají, čemu se při nemoci vyvarovat. Kromě pití chlazených nápojů je i všeobecně známo, že se nemají pít a jíst mléčné výrobky, jelikož zvyšují produkci hlenu. Je to ale skutečně pravda?

Jde pouze o zažitý mýtus

Studie na zvýšenou produkci hlenu v důsledku konzumace mléčných produktů, byla provedena již v roce 1990. 60 dobrovolníků bylo záměrně nakaženo rhinovirem-2 a po dobu 10 dnů byli sledováni ohledně příznaků nachlazení. Dobrovolníkům bylo podáváno mléko (1 až 11 sklenic denně) a na základě nosní sekrece bylo zjišťováno, zda mléčné výrobky zvyšují zahlenění.

Ačkoliv téměř třetina vybraných osob uvedla, že se při nachlazení vyhýbá konzumaci mléka nebo jiných mléčných výrobků, studie neprokázala žádnou celkovou souvislost mezi příjmem mléčných výrobků a produkcí hlenu s rinovirem.

mléko

Pravdou ale také je, že přesvědčení dělá hodně. Pokud máte zažité, že vám mléčné výrobky zhoršují průběh nemoci, budete se tak i nejspíše cítit. Tedy po napití mléka například ucítíte potíže s polykáním a nejspíše budete i více kašlat. Pocit většího zahlenění můžete mít podle healthshots.com proto, že mléko pokryje hlen v krku a vám se tak může zdát, že je hustší.

Ve studii z roku 2005, bylo zjištěno, že lidé vnímali v některých parametrech zvýšenou produkci hlenu i při konzumaci sójových nápojů. Ani v této studii však nebylo prokázáno, že by pití mléka zvyšovalo produkci hlenu či kašle. Někteří zúčastnění, kteří věří této teorii, ale přesto hlásili, že měli po pití mléka větší obtíže. Nejpravděpodobnější důvod tohoto pocitu je, že kravské i sójové mléko představuje emulzi, která se po vypití smíchá s hlenem v ústech, nebo v krku a dotyčný tak má pocit většího zahlenění.

Co je při nachlazení nejlepší?

Univerzální odpověď asi nikdo nezná, ale zpravidla sázíme na horký čaj a případně obklady na krk. Většina z nás asi nemá ani pomyšlení na pití něčeho studeného jako je mléko či kefír. V některých případech ale může udělat studené jídlo člověku dobře. Řeč je o zmrzlině – někomu může podle bbc.com pomoci, když si dá studenou zmrzlinu, která zchladí krk či nateklé mandle.

Pokud jste tedy nachlazení a máte chuť na mléko, jogurt či tvaroh, můžete si ho bez problémů dopřát. Nemusíte se ani bát, že studené jídlo by mohlo vaše nachlazení ještě zhoršit. Nejjednodušší je ale řídit se vaším tělem, které vždy ví, co je pro něj nejlepší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze