Pacient s modifikovaným prasečím srdcem dva měsíce po transplantaci zemřel

Pacient s modifikovaným prasečím srdcem dva měsíce po transplantaci zemřel
Fotografie: unsplash.com
  • Pacientovi transplantovali geneticky modifikované prasečí srdce 7. ledna
  • Po několika týdnech se stav pacienta zhoršil a později zemřel
  • Vědci však chtějí pokračovat v klinických studiích pro budoucí pacienty

57letý David Bennett se zapsal do historie jako první člověk, kterému bylo transplantováno geneticky upravené prasečí srdce. Pacientovi bylo srdce transplantováno 7. ledna a žil s ním dva měsíce. Zemřel 8. března. Během posledních dní se jeho stav zhoršil natolik, že mu byla poskytnuta paliativní léčba, jelikož už bylo jasné, že se jeho stav nezlepší.

Jsme zdrceni ztrátou pana Bennetta. Ukázal se jako statečný a ušlechtilý pacient, který bojoval až do konce. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho rodině,“ řekl Bartley P. Griffith, který chirurgicky transplantoval prasečí srdce pacientovi na University of Maryland Medical Center (UMMC). Bennett přišel do nemocnice poprvé v říjnu 2021, kde byl připojen na přístroj nazývaný mimotělní membránová oxygenace (ECMO). Ten dokáže nahradit funkci srdce a plic.

UMMC uvedla, že před samotnou transplantací byl pacient upozorněn na všechna možná rizika, včetně informace, že jde o experimentální postup. 31. prosince 2021 vydal Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv nouzové povolení pro operaci s nadějí na záchranu života. Po operaci fungovalo srdce několik týdnů bez potíží. „Získali jsme neocenitelné poznatky, když jsme zjistili, že geneticky modifikované prasečí srdce může v lidském těle dobře fungovat, zatímco imunitní systém je adekvátně potlačený,“ řekl doktor Mohiuddin. Dodal také, že plánují pokračovat v klinických studiích.


Doktor Griffith také uvedl, že jako u každé první transplantace, i tato vedla k cenným poznatkům, které pomohou potencionálním budoucím pacientům. Z prasat se již úspěšně transplantují srdeční chlopně a jelikož je stále nedostatek orgánů a čekací lhůty na transplantace jsou dlouhé, vědci hledají další možnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze