Letový test kapsle Starliner k ISS byl odložen na červen

Letový test kapsle Starliner k ISS byl odložen na červen
Fotografie: NASA
  • Nové datum bylo stanoveno na 1. června, ale možnosti budou i následující dny
  • Tým Boeingu stále prověřuje únik hélia
  • Pokud se bude start znovu odkládat, způsobí to potíže i na ISS

Kapsle Starliner od Boeingu opět k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) neodletí. Původně nebylo nové datum startu oznámeno, ale v poslední aktualizaci Boeing uvedl, že je start naplánován na sobotu 1. června. Další možnosti pak budou v neděli 2. června, ve středu 5. června a ve čtvrtek 6. června.

Po zjištění malého úniku helia v servisním modulu kosmické lodi pokračují práce na hodnocení výkonu a redundance Starlineru. Tato práce nesouvisí se současným únikem, který zůstává stabilní. Týmy dokončují následné hodnocení pohonného systému, aby pochopily potenciální dopady systému helia na některé scénáře návratu Starlineru,uvedl Boeing v tiskové zprávě. Je tak jasné, že NASA vypustí své dva astronauty až ve chvíli, kdy budou veškeré testy na kapsli i na raketě v pořádku.

Dřívější odklad byl proveden kvůli ventilu na horním stupni rakety Atlas V. Ta podle space.com létá na mise už od roku 2002 a její úspěšnost je 100 %. Letový test však bude prvním, kdy na oběžnou dráhu vynese posádku. Neustálé odklady zdržují i astronauty na ISS, kteří kvůli plánovanému letu odkládají práci na stanici. Kromě toho musí být stále volný port na modulu Harmony, kam se kapsle připojí. To může být později problém, jelikož k tomuto modulu se připojují jak mise s posádkou, tak i ty nákladní.


Zdlouhavé je to i pro astronauty Butche Wilmora a Suni Williamsovou, kteří jsou stále v předletové karanténě a cvičí na simulátorech Starliner, aby byli připraveni na start. Teprve až bude start rakety potvrzený, přemístí se z Houstonu do Cape Canaveral Space Force Station na Floridě, odkud raketa vzlétne. Na vesmírné stanici by měla dvojice strávit přibližně týden a poté se vrátit zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze