Marvel Cinematic Universe – čtvrtá fáze

To nejlepší z Disney+
Marvel Cinematic Universe – čtvrtá fáze
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme, jaké snímky nabízí čtvrtá fáze Marvel Cinematic Universe
  • V této fázi se vlastního filmu dočkala Black Widow
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Marvel Studio se rozhodlo rozdělovat svoje filmy do jednotlivých fází. Disney+ je má v nabídce všechny. Za tři týdny uvede v kinech první snímek, který bude patřit do fáze páté. Proto jsme se rozhodli, že je správný čas podívat se na ty předchozí a vybrat z nich to nejlepší. Dnes se podíváme na to nejlepší ze čtvrté fáze.

Black Widow

Akční sci-fi, které natočila režisérka Cate Shortland na motivy komiksů od Stana Leeho a dalších o superhrdince nazývané Black Widow. V hlavní roli se představila Scarlett Johansson. Dále ve filmu hrají Florence Pugh, David Harbour, Rachel Weisz, O-T Fagbenle, Olga Kurylenko a William Hurt. Black Widow je 24. snímek Marvel Cinematic Universe. Film měl mít původně premiéru 1. května 2020, ale kvůli pandemii koronaviru bylo datum vydání posunuto na 9. července 2021. Ve stejný den snímek vyšel i na Disney+.

Na začátku filmu se vracíme do roku 1995, kdy se dva ruští tajní agenti, super-voják Alexej Šostakov a Black Widow Melina Vostokovová, představují jako normální rodina žijící v Ohiu spolu se svými dcerami Natašou Romanovovou a Jelenou Bělovovou. Když se jim podaří sehnat tajné informace, vydají se na Kubu, kde se setkají se svým šéfem, generálem Drejkovem. Tam se rodina rozdělí a Drejkov pošle Romanovovou i Bělovovou do Rudé komnaty. Tam prochází ne úplně příjemným výcvikem. Generál po letech skončí ve vězení a Nataša nechá odpálit jeho kancelář, kde se bohužel zrovna nachází jeho dcera.

Uplyne 21 let a snímek se vrací do roku 2016, kdy je Nataša na útěku kvůli porušení Sokovijské dohody. Dostane se až do Norska, kde přebývá v úkrytu. Mezitím její sestra zabije bývalou Black Widow a ukradne látku, která se znemožní ovládat mysl dívek z Rudé komnaty. Pošle ji svojí sestře a doufá, že se vrátí, aby jí pomohla osvobodit dívky z komnaty. Jde po ní ale Taskmaster, který látku chce. Nataše se podaří mu uniknout a se svojí sestrou se setká v Budapešti. Jelena jí poví o všem, co se děje okolo Rudé komnaty. Čeká je dlouhý boj o záchranu dívek a nejenom jich.

Zajímavosti

  • Tento snímek je zasazený mezi události z filmů Captain America: Občanská válka a Avengers: Infinity War.
  • Jednotky Rudé Komnaty používají české samopaly Scorpion EVO 3.

Dlouhou dobu jsem čekala na snímek pouze s Black Widow. Bohužel jsem tak trochu čekala, že nás zavede do dob, kdy byla Nataša v Rudé komnatě a fanoušci se dozví více o tom, co všechno zažila předtím, než se přidala k Avengers. Ale není tomu tak, i přesto se ovšem ve snímku dozvíme něco málo o její minulosti a poznáme její rodinu.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)

Akční fantasy s náznaky hororu natočil režisér Sam Raimi podle komiksů Stana Leeho a Stevea Ditka. V hlavní roli se opět představil Benedict Cumberbatch. Dále ve filmu hrají Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams a Xochitl Gomez. Jedná se o 28. snímek filmové série Marvel Cinematic Universe. Snímek měl původně vyjít v kinech 7. května 2021, ale kvůli pandemii koronaviru bylo datum posunuto na 6. května 2022.

Stevenovi Strangeovi se každou noc zdá ten stejný sen. Zanedlouho pozná, že se nejedná o sen, ale jde o skutečnost. Ve snímku Spider-Man: Bez domova totiž vyšle kouzlo, které se vymkne kontrole, a tím otevře brány do paralelních světů. Jediný člověk, který má s paralelními světy zkušenosti, je Wanda Maximoff. Vydá se za ní pro pomoc, ale zjistí, že ona stojí za událostmi posledních dnů.

Wanda má u sebe Darkhold neboli grimoár hříchů, který zkazí každého, kdo se ho jen dotkne. Wanda se stala zlou a chce opustit svoji realitu a jít do té, ve které má děti. Steven se jí snaží vysvětlit, že je to jen iluze. Ale on si stojí za vším. Nezbyde nic jiného, než se s Wandou utkat. Ona je ale mocná a Steven se na cestě mnohovesmírem dostane do světa, kde on byl zlý. Zajmou ho, ale podaří se mu uprchnout a svůj svět zachránit.

Zajímavosti

  • Gargantosovo oko je vytvořeno podle skenu oka Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff).
  • Základna Iluminátů se natáčela v Britském muzeu v Londýně.
  • Ve scéně, kdy se poprvé objeví profesor Xavier (Patrick Stewart), hraje úvodní znělka ze seriálu X-Men.

Doctor Strange nezklamal. V době, kdy je většina marvelovek buď úplně k ničemu, nebo se tvůrci snaží vážné snímky předělat na komedie, zůstal Doctor Strange tím, čím vždy byl. Sice je celý film trochu šílený, ale to můžeme díky názvu očekávat. Snímek je temný, po většinu času vážný a hororová atmosféra celý dojem podtrhuje. I přesto je plný hlášek, stejně jako v předchozím díle. Pokud jste ještě neviděli, mohu jen doporučit.

Thor: Láska jako hrom (Thor: Love and Thunder)

Dobrodružné fantasy Thor: Láska jako hrom natočil režisér Taika Waititi na motivy komiksů od Stana Leeho. Režisér se společně s Jennifer Kaytin Robinson podílel také na psaní scénáře. V hlavní roli se i počtvrté představil Chris Hemsworth. Dále se ve snímku objevili Tessa Thompson, Natalie Portman, Christian Bale, Chris Pratt, Jaimie Alexander, Pom Klementieff, Dave Bautista, Karen Gillan a Sean Gunn. Snímek byl uveden v kinech 8. července 2022.

Thor se po událostech z Avengers: Endgame rozhodne, že se vydá na cestu k nalezení vnitřního míru. Už nechce dál bojovat, chce si dopřát zasloužený odpočinek. Jeho rozhodnutí ale překazí Gorr the God Butcher, který se rozhodne zabít všechny bohy. Mezitím Jane Fosterová zjistí, že má rakovinu. V laboratoři zkouší všemožné pokusy, aby se rakoviny zbavila. V knize Vikingské mýty se dozví, že Mjolnir umí dodat energii. Vydá se tedy na Asgard, kdy je Thorovo staré kladivo vystavené, a nějakým zázrakem se Jane poddá.

Gorr napadá postupně celu galaxii a zabíjí bohy. Když začne útočit na Asgard, přispěchá Thor na pomoc. Hned si všimne Mjolniru, který mu už ale nepatří. Když zjistí, že s ním bojuje Jane, je velice překvapený. Hned se mu vybaví čas, kdy byli spolu. Na city ale není čas. Společně musí zastavit Gorr, než zničí, co ještě ze světa zbylo.

Zajímavosti

  • Malou roli si ve filmu zahrál Hemsworthův syn i jeho žena.
  • Thor je první postava z Marvel Cinematic Universe, která má čtyři vlastní filmy.

Je velice těžké hodnotit tento snímek. Měla jsem ho zařazený mezi ty vážné marvelovky a v kině se dočkám komedie roku. Byla jsem velmi zklamaná. Ne z příběhu, ale z toho, co z filmu udělali. Nic takového jsem nečekala. Když jsem se ale k filmu po čase vrátila a oprostila se od svých očekávání, tak jsem si ho i užila.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze