Máte vysoký krevní tlak? Pro snížení stačí vynechat jednu čajovou lžičku soli

Máte vysoký krevní tlak? Pro snížení stačí vynechat jednu čajovou lžičku soli
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo 213 dobrovolníků, kteří střídavě dodržovali dietu se zvýšeným příjmem sodíku a se sníženým
  • U 72 % byl při redukci příjmu sodíku snížen systolický krevní tlak
  • Omezení příjmu soli má na hypertenzi stejný vliv jako léky

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, nejspíše máte předepsané léky, které vám jej snižují. Stejného účinku ale můžete podle nově zveřejněné studie dosáhnout, pokud vynecháte ze svého jídelníčku jednu čajovou lžičku soli denně.

Ve studii účastníci středního až staršího věku snížili příjem soli asi o jednu čajovou lžičku denně ve srovnání s jejich obvyklou stravou. Výsledkem byl pokles systolického krevního tlaku asi o šest milimetrů rtuťového sloupce (mm Hg), což je srovnatelné s účinkem běžně užívaného léku – první volby na vysoký krevní tlak,“ uvedl spoluřešitel a docent lékařství Deepak Gupta.

Studie se zúčastnilo 213 dobrovolníků ve věku mezi 50 až 75 lety, kteří museli dodržovat dietu s vysokým obsahem sodíku (2 200 mg denně nad rámec obvyklé stravy) a s nízkým obsahem sodíku (celkem 500 mg denně). Dobrovolníci drželi dietu po dobu jednoho týdne a poté přešli na opačnou dietu – opět na jeden týden. Pokud účastníci měli dietu s nízkým obsahem sodíku, byl významně snížen systolický krevní tlak u 72 % z nich, a to i ve srovnání s jejich běžnou stravou.

Účinek snížení příjmu sodíku ve stravě na snížení krevního tlaku byl konzistentní u téměř všech jedinců, včetně těch s normálním krevním tlakem, vysokým krevním tlakem, léčeným krevním tlakem a neléčeným krevním tlakem,“ uvedl Gupta. Dobrou zprávou také je, že účinek byl prokazatelný už po jednom týdnu dodržování diety. Čajová lžička soli obsahuje přibližně 2 300 mg sodíku, což je dávka, kterou by dospělý ve stravě neměl za den překročit. U nás je však příjem soli i mnohonásobně vyšší.

Zjistili jsme, že 70–75 % všech lidí, bez ohledu na to, zda již užívají léky na krevní tlak nebo ne, pravděpodobně zaznamená snížení krevního tlaku, pokud sníží obsah sodíku ve stravě,“ uvedla v tiskové zprávě spoluřešitelka PhD. Norrina Allen. Vysoký krevní tlak vede k srdečnímu selhání, infarktu i mrtvici. Pokud chcete ve své stravě snížit příjem soli, je dobré se vyhýbat ultrazpacovaným potravinám jako jsou fast foody a polotovary. Podle health.com je nejlepší volbou nahradit sůl v jídle bylinkami, kořením, případně si doma vyrábět vlastní kořenící směsi, které neobsahují sodík.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze