Tyto cviky pomáhají snižovat krevní tlak

Tyto cviky pomáhají snižovat krevní tlak
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce prospěšné jsou pro krevní tlak izometrická cvičení, při kterých se svaly zapojují bez pohybu
  • Velmi prospěšné je také kardio cvičení, posilování nebo HIIT
  • Pokud je krevní tlak člověka příliš vysoký, dochází k mimořádnému zatížení cév, srdce a dalších orgánů

Nová studie naznačuje, že cvičení, jako jsou sedy o stěnu, by mohlo být nejlepší formou aktivity, která pomáhá snižovat krevní tlak. Vědci zjistili, že ke snížení hladiny krevního tlaku přispívají i další fyzické aktivity včetně kardio cvičení, posilování a cvičení HIIT. Nejlepší výsledky však podle nich přinášejí izometrická cvičení, při kterých se zapojují svaly bez pohybu, jako jsou například sedy o stěnu nebo plank. V rámci studie, která byla zveřejněna v časopise British Journal of Sports Medicine, provedli vědci analýzu předchozích studií zabývajících se cvičením a krevním tlakem. Do konečné analýzy, která obsahovala údaje o téměř 16 000 osobách, bylo zahrnuto přibližně 270 studií.

Studie zkoumala vliv různých cvičení na systolický krevní tlak, který označuje sílu, s jakou srdce pumpuje krev do celého těla a diastolický krevní tlak, tedy odpor, který klade proudění krve v cévách mezi jednotlivými údery srdce, když je krev pumpována do celého srdce. Výzkumníci pod vedením akademiků z Canterbury Christ Church University v Kentu zjistili, že po kardio (aerobním cvičení), cvičení zaměřeném na dynamický odpor jako jsou dřepy, kliky a posilování, vysoce intenzivním intervalovém tréninku (HIIT) a kombinovaném tréninku a HIIT, došlo k významnému snížení krevního tlaku.

Největší snížení však bylo zaznamenáno po izometrickém tréninku. Sekundární analýza konkrétních typů cvičení zjistila, že největší přínos byl zaznamenán u těch, kteří prováděli izometrický dřep o stěnu a u běžců. Vědci uvedli, že současná doporučení pro prevenci a léčbu vysokého krevního tlaku jsou založena na starších údajích a navrhují, že je možná načase přehodnotit stávající pokyny.

„Aerobní trénink, trénink dynamického odporu, kombinovaný trénink, vysoce intenzivní intervalový trénink a izometrický trénink jsou významně účinné při snižování klidového systolického a diastolického krevního tlaku. Celkově je izometrický trénink nejúčinnějším způsobem snižování systolického i diastolického krevního tlaku. Tato zjištění poskytují komplexní rámec založený na údajích, který podporuje vypracování nových doporučení pro cvičení v oblasti prevence a léčby arteriální hypertenze,“ uvedli vědci pro independent.co.uk.

Za vysoký krevní tlak se u průměrného dospělého člověka považuje tlak od 140/90 mmHg. Pokud je krevní tlak člověka příliš vysoký, dochází k mimořádnému zatížení cév, srdce a dalších orgánů, jako jsou mozek, ledviny a oči. Trvale vysoký krevní tlak může vést k řadě závažných zdravotních problémů včetně infarktu, mrtvice a demence. Existují sice léky, které mohou pomoci, ale lidé mohou provést řadu změn životního stylu, které jim pomohou snížit krevní tlak, včetně pravidelného cvičení, snížení hmotnosti, omezení kofeinu, alkoholu a soli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze