Meteorický roj Geminidy nepochází z komety, ale z asteroidu

Meteorický roj Geminidy nepochází z komety, ale z asteroidu
Fotografie: unsplash.com
  • Takzvané padající hvězdy pocházejí většinou z komet, které při průletu kolem Slunce uvolňují malé kousky
  • Geminidy však pocházejí z asteroidu 3200 Phaethon
  • Vědci se domnívají, že roj vznikl po vysokorychlostní srážce, která uvolnila částice do vesmíru

Každoročně můžeme v prosinci pozorovat meteorický roj Geminidy. Padající hvězdy, jak se meteorickému roji také říká, pocházejí většinou z komet, které jsou z prachu a ledu. Jak se kometa postupně přibližuje ke Slunci, začne se uvolňovat plyn a zároveň odpařovat led. Tím se začnou uvolňovat malé kousky komety, které protínají v určité období naší oběžnou dráhu a ve chvíli, kdy vstoupí do atmosféry, na krátkou chvíli zazáří a poté zcela shoří.

Roj Geminidy však nepochází z komety, ale z asteroidu 3200 Phaethon, který je tvořen z kovu a kamene. Asteroidy však nebývají nijak Sluncem ovlivněny, vědci tak stále přemýšlejí nad tím, jak se z asteroidu uvolnily kousky, které způsobily meteorický roj. „Je opravdu zvláštní, že víme, že Phaethon je asteroid, ale jak prolétá kolem Slunce, zdá se, že má nějakou aktivitu, která je řízena teplotou. Většina asteroidů to nedělá,“ řekl vědec z Princetonské univerzity Jamey Szalay.

Díky misi Parker Solar Probe od NASA, která studuje z blízka Slunce, mohli vědci nahlédnout do meteorického roje a zjistit, jak vznikl. Ačkoliv sonda nemá vybavení, aby mohla jednotlivé prachové částice počítat nebo zjistit, z čeho jsou tvořeny, při průletu dopadají na kosmickou loď a vytvářejí tak elektrické signály. „Tato impaktní mračna produkují jedinečné elektrické signály, které zachycuje několik senzorů na přístroji FIELDS sondy, který měří elektrická a magnetická pole v blízkosti Slunce,“ uvedla NASA.


Data z přístroje pak byla použita pro modelaci tří různých scénářů, ty byly následně porovnány s těmi, které byly vytvořeny pozorováním ze Země. Vědci tak došli k závěru, že nejpravděpodobněji vnikl tento meteorický roj po náhlé a vysokorychlostní srážce s jiným tělesem, což vedlo k explozi a vytvoření roje Geminidy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze